Javier Zaragoza, fiscal del Tribunal Suprem, ha tornat a fer gala de la seva bel·ligerància contra Catalunya. Zaragoza, que va intervenir en el judici del Procés, va argumentar aquest divendres que la política espanyola no es pot “desjudicialitzar” perquè això implica “desarmar l’Estat per evitar respostes penals” contra els catalans. El fiscal va fer aquestes declaracions durant l’escola d’estiu que organitza el PP a la Universitat Complutense, a San Lorenzo de El Escorial. Va participar en una taula rodona anomenada “La urgent necessitat de polítiques d’Estat a Espanya”.

El moderador d’aquella taula rodona era el vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, i li va preguntar a Zaragoza si creia que “la millor solució pel procés, com s’està dient, és que l’Estat deixi de defensar-se als tribunals”. “A mi em preocupa molt que ara en aquests moments s’utilitzi un terme que em fa molt mala espina, el de desjudicialitzar la política”, va manifestar el fiscal; i també va afegir que “cadascú pot negociar allò que vulgui, però a mi em sembla que quan s’està fent referència a aquesta idea i a més s’emmarca en termes com que tot es fa des del respecte a la seguretat jurídica sembla que s’intenta obviar la referència a la Constitució com a pilar bàsic del nostre estat de dret”.

Zaragoza va opinar que “la Constitució permet defensar idees i projectes polítics inconstitucionals, cosa que no passa en altres constitucions europees, però una cosa és defensar idees o projectes inconstitucionals i una altra cosa és intentar imposar-los per vies il·legals, per vies de fet”. “Per tant, si la política creua determinades línies vermelles que suposen vorejar la legalitat constitucional, vulnerar la Constitució, declarar la independència, utilitzar fons públics i finançar processos il·legals és evident que llavors i ara la resposta de l’Estat ha de ser aplicar les lleis”, ha afegit.

El fiscal Zaragoza també va dir que, segons ell, “si es trenquen les lleis penals no es pot passar pàgina i acudir als valors de la concòrdia i de la rehabilitació”. “Naturalment jo soc el primer defensor del valor del consens, de la concòrdia, de l’acord i fins i tot del perdó si és necessari; però sempre que hi hagi motius per arribar a aquelles solucions”, va matisar. En aquest sentit, va fer referència als indults als presos polítics, i va afirmar que “el problema és que des del punt de vista tècnic jurídic no constatem cap raó de justícia, d’equitat o d’utilitat perquè es concedeixin”. No obstant això, Zaragoza va reconèixer que el govern espanyol “és lliure de concedir-los”. “Veurem què diu la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem via recurs”, va afegir.