El fiscal del Tribunal Suprem que va elaborar l'informe inicial de Tsunami Democràtic, Álvaro Redondo, ha demanat empara al Consell Fiscal, òrgan consultiu de la Fiscalia General de l'Estat (FGE), a conseqüència de la "publicació en algun mitjà de comunicació d'articles extremadament crítics" sobre la decisió d'oposar-se a investigar Carles Puigdemont pel delicte de terrorisme a la causa de Tsunami. La petició de Redondo ha estat traslladada pel fiscal de sala, Fidel Cadena, al fiscal general de l'estat, Álvaro García Ortiz, perquè el tema es tracti en el Consell Fiscal que se celebra aquest dimecres. 

En l'escrit presentat aquest dimarts, Cadena defensa que Redondo "és un exemple de fiscal dotat d'excel·lència jurídica i integritat ètica provada". A més, apunta que va "elaborar un erudit i laboriós informe sense cap influència en les seves conclusions que no hagués emanat del seu legítim canvi d'opinió professional fruit de la profunditat progressiva del seu estudi". Amb tot, Cadena remarca que Redondo té el seu "suport moral i jurídic absolut", però subratlla que el suport "enfront de pertorbacions i inquietuds que un fiscal pugui rebre en l'exercici de la seva funció correspon atorgar-lo" al Consell Fiscal, per la qual cosa remet el seu escrit a aquest òrgan.

Vot  de qualitat del fiscal general

Finalment, el Consell Fiscal ha atorgat l'empara  a Redondo amb el vot de qualitat del fiscal general de l'estat, segons ha informat la FGE aquest dimecres al migdia. En la votació, les dues vocals nates, els dos vocals
electius de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i el vocal de l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) s'han mostrat a favor, mentre els sis
vocals de l'Associació de Fiscals (AF),  a la qual està associat Redondo, en contra.

Opinions creuades per Tsunami

El passat 6 de febrer es va celebrar la junta de fiscals de la secció primera penal del Suprem, i els dos presidents de la secció —Fidel Cadena i Joaquín Sánchez-Covisa— mostraven postures enfrontades sobre l'informe que va elaborar Redondo. Mentre que Cadena es va manifestar en contra, Sánchez-Covisa estava a favor. Aquesta diferència d'opinions entre els dos caps va portar a la tinenta fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez-Conde, a pronunciar-se sobre l'informe. Finalment, Sánchez-Conde va emetre l'informe final amb la postura de la Fiscalia: es va oposar al fet que s'investigués a Puigdemont en el Suprem per terrorisme en considerar que no hi ha indicis suficients de criminalitat contra l'eurodiputat de Junts.

El Suprem obre una causa per terrorisme contra Puigdemont

Finalment, el passat 29 de febrer, el Suprem —en contra del criteri del Ministeri Públic— va obrir causa penal contra Puigdemont i contra el diputat d'ERC en el Parlament Ruben Wagensberg per presumptes delictes de terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic. El magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón havia enviat una exposició raonada perquè el Suprem assumís la causa, ja que tant Puigdemont com Wagensberg són aforats. 

Els magistrats consideren “necessari i pertinent” que Puigdemont i Wagensberg “siguin cridats al procediment per ser escoltats com a investigats amb tots els drets i garanties previstos en l’ordenament jurídic”, una diligència d’investigació que no pot realitzar l’instructor, en referència a García-Castellón, sinó la sala segona del Suprem, ja que són aforats. El Suprem també declara la seva falta de competència per instruir i en el seu cas jutjar les altres deu persones investigades en aquest cas. Considera que no s’adverteix una unitat que no es pugui escindir en aquest cas per acceptar la competència respecte a persones no aforades.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!