El passat dilluns es confirmava que el fiscal del Tribunal Suprem, Álvaro Redondo, havia rebutjat els indicis de criminalitat contra Carles Puigdemont en el cas Tsunami, tot plegat després que el diumenge es fes públic que s'havia oposat a investigar-lo per terrorisme. Tanmateix, hi ha més detalls del procés que ha dut el fiscal a prendre aquestes decisions. Segons informa El Mundo, Redondo va canviar d'opinió sobre els suposats indicis de terrorisme en el cas Tsunami respecte a Puigdemont. Concretament, en un lapse de 72 hores el fiscal va elaborar dos informes, un en què sostenia en cinc ocasions que les actuacions de Tsunami Democràtic tenien relació amb Carles Puigdemont i encaix com a delictes de terrorisme, en l'altre es retractava del fet que existissin delictes de terrorisme. 

En el primer informe es recull: "La participació de Carles Puigdemont en les conductes consistents a realitzar actes que van afectar aquests béns jurídics, amb l'evident intenció d'atemptar greument contra la pau pública i obligar els poders públics, es pot considerar, almenys en aquest moment processal, com a il·lícit penal, i concretament com a delicte de terrorisme". Quan el va acabar d'escriure Redondo el va arribar a entregar al seu superior jeràrquic, el fiscal de Sala.

Aleshores, per què aquest canvi d'opinió? El Mundo posa el focus en l'agenda del fiscal durant les 72 hores que separen un informe de l'altre. El primer està datat el divendres 26 de gener i el segon del 30 de gener. Segons el diari espanyol, el mateix dia 30 Redondo es va reunir amb el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, abans de la Junta de Fiscals de Penal que té lloc els dimarts. Si ja havia canviat d'opinió abans de la reunió, durant o després és difícil de determinar. El cas és que aquell mateix dimarts, Redondo va presentar un segon informe on negava que hi hagués indicis de criminalitat per acusar a Puigdemont. Aquest segon document, el va qualificar d'"esborrany de ponència", i el va distribuir entre la resta de fiscals del Suprem. 

El contingut i el futur del segon informe 

En el segon informe, el fiscal sosté: "Els indicis tinguts en compte per l'instructor, en ordre a elevar l'exposició raonada, resulten massa oberts, per poder-se afirmar que concorre la situació processal que permetria, raonablement, que el Tribunal Suprem assumís la competència". Redondo defensarà aquest dimarts l'informe davant de la Junta de Fiscals de Penal, composta per Fidel Cadena, Joaquín Sánchez-Covisa, Consuelo Fidalgo, Consuelo Madrigal, Manuel Dolz, Javier Zaragoza, Juan Carlos López Coig, Manuel Martínez, María Ángeles Garrido, José Martínez Jiménez, Salvador Viada, Álvaro Redondo, Olga Sánchez i Justino Zapatero.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!