El Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha fet una crida contra “el discurs negacionista” de la violència masclista, que realitza Vox i partits de la dreta a l’Estat espanyol, i ha replicat aquesta negació amb dades i assegurant que la “la negació influeix directament en la protecció de les dones”.  Hi ha hagut 42 dones assassinades i 26 casos intentant aquest 2023, mentre l’any passat van ser 50 les dones assassinades per les seves parelles o exparelles. Així de clar, s’ha expressat el màxim representant de la Fiscalia, en el seu discurs de l’obertura de l’any judicial, presidida pel rei Felip VI, aquest dijous en el Tribunal Suprem.

El fiscal general ha afegit que l’Estat espanyol és “un referent” en la lluita contra la violència de gènere i ha assegurat: “No podem ni devem retrocedir.” Álvaro García Ortiz ha insistit que en matèria de violència contra la dona, les dades “són incontestables” i ha donat una dirigida “als que es resisteixen a acceptar una realitat crítica”: des del 2009 fins al 2022, a l’Estat espanyol s’ha interposat més de 2 milions de denúncies per violència contra la dona.

Investigació a l’Església

A més, el Fiscal General de l’Estat ha destacat en la seva intervenció que cal protegir les persones més dèbils: “els migrants”. Les persones estrangeres, -ha precisat- són les principals afectades en els delictes de tràfic de persones, i també en els accidents laborals, com que la seva presència augmenta en les presons per delictes relacionats amb la manca de recursos.

També ha indicat que la Fiscalia investigarà si pot acusar responsables de l’Església de “conductes encobridores” dels abusos i agressions sexuals patides per menors en contextos religiosos. La Fiscalia ha realitzat diverses acusacions, malgrat que la majoria de casos s'han hagut d'arxivar per la prescripció del delicte.

Més menors acusats d’agressions

Finalment, el fiscal general ha afirmat que les agressions sexuals comeses per i sobre menors “lamentablement” han augmentat. Ha detallat que es van obrir 974 procediments per agressions sexuals amb menors com a autors el 2022, xifra que representa un “preocupant” 45,8% més que l'any anterior. García Ortiz ha explicat que l’augment es registra des dels darrers anys i que les causes d’aquest augment són “complexos”.  Ha explicat que els fiscals especialistes apunten a una “confluència de factors”, però destaquen “la carència d’una adequada formació afectivosexual i l’accés precoç a material pornogràfic, que condueix a la trivialització de les conductes violentes i a una concepció equivocada de les relacions sexuals lliures i consentides”.