Ja s'ha conformat el Govern Aragonès, que dona els primers passos i avança cap a la taula de diàleg. Però res no s'ha mogut malgrat el relleu al Palau de la Generalitat. La delegació catalana continua apostant per amnistia i autodeterminació, per a negociar-ho amb l'Estat. I la delegació espanyola continua aferrada a l'"agenda del retrobament" que Pedro Sánchez va lliurar al president Quim Torra el febrer del 2020. Aquest document, de 44 punts, contempla entre d'altres la millora del sistema de finançament, "mesures per a la desjudicialització" o la gestió autonòmica del 0,7% de l'IRPF.

Encara falta per fixar la data de la reactivació, però, en declaracions aquest dijous des de Bilbao, el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha promès "la millor de les disposicions" per escoltar el que proposi el president Aragonès. Ha assenyalat que, un cop es reuneixin Sánchez i Aragonès a La Moncloa, previsiblement la setmana que ve, s'adoptaran "les decisions que tornaran a posar en marxa de nou la taula de diàleg". I ha tornat a deixar clar que la proposta de La Moncloa ja "va fixar el temari" fa molt temps quan Sánchez "va presentar a Barcelona l'agenda per al retrobament".

Aquesta "agenda" consta de 44 punts, que la delegació espanyola posarà damunt la taula. El primer compromís és el de prendre mesures per a "evitar la judicialització de la política" i també la "recerca de solucions en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica".

Probablement un dels punts nuclears de la proposta de La Moncloa sigui la reforma del sistema de finançament autonòmic. El document assenyala que "l'objectiu és implantar un sistema que compti amb la participació dels territoris i que permeti garantir la lleialtat i solidaritat entre territoris i la igualtat de tots els espanyols, alhora que assegurar la justa distribució de recursos públics i la capacitat de les comunitats per a proveïr els serveis i prestacions socials". Aquest mateix apartat incloïa la millorar dels objectius de dèficit, el compliment de les inversions o "l'autonomia financera i tributària de la Generalitat".

El text que Sánchez va lliurar a Torra, i que es manté vigent per al govern espanyol, mostrava disposició a atendre demandes de la Generalitat pendents de resoldre judicialment, amb l'objectiu de "reduir la conflictivitat institucional". De la mateixa manera, tot i que "amb matisos", l'executiu central s'obria a coordinar l'acció exterior, subratllant que "les delegacions de la Generalitat a l'exterior s'han d'ajustar als principis continguts a la Llei d'Acció i Servei Exterior de l'Estat".

Per altra banda, l'"agenda per al retrobament" també apunta que està "oberta a la negociació" la gestió autonòmica del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials, que "pot ser abordada en la comissió bilateral Generalitat-Estat". També s'obria a possibles "avenços a curt termini en matèria de beques, compensacions per noves places judicials i reclamacions administratives". Es tracta de demandes de traspassos en el marc del desenvolupament de l'Estatut del 2006.

Alguns d'aquells 44 punts directament ja van ser abordats, la passada tardor, en la negociació dels pressupostos de l'Estat entre el govern espanyol i Esquerra Republicana. És el cas, per exemple, del blindatge de la immersió lingüística en la nova llei d'educació estatal.