Filibusterisme al Parlament. Els grups parlamentaris de Ciutadans i el Partit Popular han anunciat avui que han registrat una sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries pel que fa a la nova llei catalana antidesnonaments que havia de votar-se demà mateix al ple de la Cambra catalana. El líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat la mesura legislativa perquè, assegura, pretén "seguir fomentant l'ocupació" i "afavorir la permanència dels ocupes a costa dels propietaris".

 

Però la decisió de les dues formacions espanyolistes ha generat crítiques des dels grups d'esquerres. El diputat d'Esquerra Republicana Pau Morales ha denunciat el que considera una mostra de "filibusterisme parlamentari" per part del PP i Cs contra el dret de l'habitatge. "Intent in extremis d'aturar la seva aprovació", ha dit en un tuit. També el diputat de la CUP Xavier Pellicer s'hi ha referit, considerant un "escàndol" que es vulgui aturar la normativa, però no els sorprèn: "No podem esperar una altra cosa de grups que defensen els interessos del capital i de l'Ibex-35".

pau morales

Similarment, la diputada dels comuns Susanna Segovia també ha denunciat l'intent de "filibusterisme parlamentari" de les dues formacions espanyolistes, que té per únic objectiu endarrerir tot el procés legislatiu. "Ciutadans i el Partit Popular estan intentant evitar que una llei amb un consens molt ampli pugui ser vigent".

Poden fer-ho?

Però hi ha el dubte de si els dos grups parlamentaris poden demanar un dictamen al Consell: la normativa parlamentària remarca que només poden demanar-ho grups amb un 10% dels diputats totals de la Cambra (haurien de ser 14, una xifra que no compleix ni Cs ni el PP), o si dos grups parlamentaris diferents el demanen conjuntament. Tot i això, podria no prosperar, perquè els populars, amb tres diputats, formen part del grup mixt i, formalment, no tenen grup propi.

Així ho ha recordat, de fet, Segovia, que ha afirmat que aquesta mesura busca, precisament, que "no sigui una minoria poc representativa" la que impedeixi la tramitació d'una llei. "Estem esperant la resposta dels lletrats del Parlament, que estan estudiant els fets", i ha exigit als taronges i als populars que retirin la sol·licitud del dictamen. Carrizosa també s'hi ha referit, afirmant que creien que podien impulsar la mesura amb el grup mixt. "Si hi hagués algun problema, parlaríem amb altres grups".

Consens en la nova llei

ERC, Junts, CUP i comuns -amb la celebració de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)- van arribar a un acord per elaborar una nova llei catalana antidesnonaments i superar així el veto que el Tribunal Constitucional va declarar contra la primera norma. Així, van acordar un esborrany per a una nova llei d'emergència habitacional, que haurà de substituir el decret català d'habitatge anul·lat fa un any. L'alt tribunal va tombar el 28 de febrer el decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, impulsat el 2019 pel Govern, que obligava grans tenidors a oferir lloguer social a les persones vulnerables que ocupin il·legalment un habitatge.

Després d'aquest veto els partits van poder tancar en ponència conjunta un nou acord que va estar negociat amb la PAH, plataforma que va celebrar aquest nou acord i el va situar com un nou pas endavant, i va explicar en un comunicat que la nova llei garantirà que es recuperin les mesures de lloguer social anul·lades pel TC. "D'avui fins a la votació final, continuarem atentes fins que s'aprovi i, després, exigirem que s'apliqui des del primer dia al 100%. No permetrem que els grups que mantinguin esmenes torpedegin la llei".