Més de 300 persones s'han congregat al castell de Sant Ferran de Figueres aquest dissabte al matí per jurar la bandera 'rojigualda'. L'acte militar, obert a la població civil, se celebra una setmana abans de la convocatòria del referèndum de l'1-O i ha congregat uns 350 efectius. La jura de bandera és l'acte central de la commemoració del 375è aniversari de la creació del regiment 'Arapiles 62', que té la base a Sant Climent Sescebes (Alt Empordà). L'Exèrcit assegura que la celebració busca apropar el cos a la ciutadania i mostrar la seva relació amb Catalunya. 

La jura de bandera civil al Castell de Sant Ferran és la primera que es fa a les comarques gironines. Feia més de quinze anys –d'ençà que es va acabar la mili- que la base de Sant Climent no n'organitzava cap. I en aquella ocasió, els qui van prometre fidelitat a Espanya i van fer el petó a la 'rojigualda' eren militars, tot i que es va permetre l'assistència de civils.

jura bandera global   acn

Avui, però, l'acte organitzat per l'Exèrcit es dirigia exclusivament a la ciutadania. En total, s'hi havien apuntat 311 persones (per telèfon, mail o fax) tot i que, a darrera hora, se n'hi han afegit alguns més. Segons l'Exèrcit, la majoria dels civils –fins al 90%- viuen a les comarques gironines.

Per fer la jura de bandera s'havien de complir tres requisits: ser major de 18 anys, no tenir antecedents penals i que, com a mínim, haguessin passat 25 anys d'ençà que es va fer el darrer jurament. En aquest darrer cas, això és per als veterans que el volguessin renovar.

jura bandera avi   acn

La jura, que s'ha fet al pati d'armes del Castell de Sant Ferran, ha seguit un protocol molt marcat, com correspon a actes marcials d'aquest tipus. Desfilada militar al pati d'armes (companyia, esquadra, banda de guerra i banda de música), arribada de les dues banderes del regiment 'Arapiles 62' (donades l'any 1983), himne espanyol, crits de 'Viva España', jurament a l'uníson i, després, petó a les 'rojigualda'.

jura bandera figueres   acn

Presència del PPC

A l'acte, hi ha assistit el subdelegat el govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, el president del PPC, Xavier Garcia Albiol, i Concepció Veray (PP). Les alcaldesses de Figueres i Sant Climent i el delegat del Govern a Girona han declinat la invitació i no hi ha assistit. Qui ha declinat assistir-hi han estat els representants de les administracions catalanes. Tot i estar-hi convidats, ni el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ni les alcaldesses de Figueres, Marta Felip, i de Sant Climent Sescebes, Olga Carbonell, hi han participat. 

Després de l'acte, Garcia Albiol ha assegurat que es tracta d'un esdeveniment "carregat de simbolisme" perquè significa "el compromís de molts catalans que volen reafirmar el seu sentiment de ser catalans i espanyols". Per això, ha animat els organitzadors a repetir-lo en un futur. "No sé si de manera anual o bianual però crec que és un acte important", ha insistit.