L'equip del festival de música de Les Déferlantes, que se celebra del 6 al 9 de juliol a Perpinyà, ha sortit al pas després de la polèmica originada per l'alcalde d'Elna, Nicolás Garcia. La direcció del festival assegura que el canvi de localització del festival, que fins ara se celebrava a Ceret té la finalitat de millorar la recepció del públic i garantir la seva seguretat. L'explicació del festival s'ha produït després que Garcia demanés a la cantant catalana Rosalía que cancel·lés la seva actuació al festival de Les Déferlantes el pròxim 9 de juliol. La petició de l'alcalde d'Elna es deu al fet que el festival ara s'ha traslladat a Perpinyà "en un espai de l’Ajuntament en mans de l’extrema dreta". "És com acceptar cantar per un ajuntament dirigit per Vox", va escriure Garcia al seu compte de Twitter aquest dissabte-

La direcció del festival, a través d'una publicació a les xarxes socials aquest diumenge, ha defensat que Les Déferlantes és un festival despolititzat i que el seu "únic objectiu és celebrar i compartir entorn d'una programació musical eclèctica, intergeneracional i de qualitat. La direcció lamenta que la música i la política estiguin així associades!" En aquest sentit, han recordat que el festival "és un espai de neutralitat, llibertat i pau on tots els públics es donen cita per amor a la música i les experiències compartides".

Sense notícies de Rosalía

El festival Les Déferlantes se celebrarà del 6 al 9 de juliol de 2023 a Perpinyà. El concert de Rosalía se celebrarà el darrer dia del festival, és a dir, el 9 de juliol. Malgrat la petició de l'alcalde d'Elna, la cantant de Sant Esteve Sesrovires no s'ha pronunciat sobre la seva actuació. El 2022, Els Déferlantes Sud de France va celebrar el seu 15è aniversari acollint a més de 100.000 assistents durant 4 dies, i va convertir aquest festival en el més important d'Occitània, regió que des de fa uns anys inclou la Catalunya Nord. Malgrat el gran seguiment, algun dels assistents va manifestar dificultats a l'hora d'arribar fins a Ceret, i és per aquesta raó que s'ha decidit traslladar a Perpinyà, on resideix més del 50% dels assistents habituals. El fundador del festival, David Garcia, denuncia a més que Ceret ha abandonat el compromís amb el festival, i per això van a Perpinyà.