El diputat de JxCat al Congrés Ferran Bel ha advertit que si el Tribunal Suprem (TS) ratifiqués la inhabilitació de el president de la Generalitat, Quim Torra, "el raonable és que al capdavant del país hi hagués una persona que fos de JxCat" i no d'ERC. Així ho ha dit en una entrevista a Europa Press, en què ha vaticinat que el Suprem ratificarà abans de l'estiu una condemna d'inhabilitació "absolutament injusta", i que això abocarà a Catalunya a unes noves eleccions al setembre o octubre de 2020, perquè no veu possibilitat aritmètica al Parlament d'elegir un nou president de la Generalitat.

Un cop el TS inhabilités Torra, ha explicat que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), passaria a presidir la Generalitat "si no es pren alguna mesura o precaució per corregir aquesta situació". Així, ha recordat que el Govern es va configurar en la base d'un acord polític entre ERC i JxCat que acordava que la presidència de la Generalitat corresponia a la força més votada, "i la força més votada, independentment de la resolució de TS, seguirà sent JxCat".

"Encara que sigui per un curt espai de temps, que poden ser quatre mesos i escaig, el raonable és que al capdavant del país hi hagués una persona que fos de JxCat", ha defensat el també secretari d'Organització del PDeCAT.

Un "conseller en cap"

En preguntar-li si creu que una de les solucions passa perquè JxCat nomeni a un vicepresident del seu espai polític, Bel creu que podria ser "una solució, o un 'conseller en cap", però deixa clar que això correspon decidir-ho als partits i al Govern.

"Estic segur que ERC no voldrà aprofitar-se d'una sentència judicial per presidir, encara que sigui de forma provisional o temporal, la Generalitat", ha manifestat Bel, que creu que Torra, Aragonès i les respectives formacions sabran resoldre-ho de forma consensuada.

Segons Bel, no es poden evitar certs condicionaments de la judicatura a la presidència de la Generalitat, però està convençut que "ningú té interès en què les decisions judicials condicionin el Govern més del que han de condicionar".