Si res no canvia, el Congrés dels Diputats acorralarà aquest dimarts 27 de septembre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Amb una majoria de tots els grups –PSOE, Unidos Podemos, Ciutadans, ERC, PDC–, a excepció del Partit Popular, s'aprovarà la creació d'una comissió d'investigació per esbrinar si hi va haver irregularitats en les accions del ministeri, relacionades amb la trama de l'Operació Catalunya i altres formes de "persecució de rivals polítics". Fernández Díaz no podrà escapar, malgrat estar en funcions, perquè és obligat per llei comparèixer-hi en tals casos. Ara bé, si no hi ha legislatura, es podrà tornar a demanar en una nova sol·licitud de comissió perquè aquesta decauria.

Els socialistes han portat a la Junta de Portaveus aquest dimecres la seva proposta, i com avançava El Nacional, ERC i PDC han demanat sumar les seves iniciatives perquè es debatin acumuladament. La del PSOE va ser registrada el passat 20 de juliol, amb d'altres 14 iniciatives. Un mes més tard, el dia 11 d'agost, ERC i el PDC van presentar una iniciativa per investigar les escoltes del ministre amb de l'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, on parlaven de la fabricació d'informes contra líders independentistes, dels republicans i l'antiga Convergència.

En l'escrit presentat, els socialistes demanen tres punts. Primer, investigar la "utilització partidista del Ministeri de l'Interior" per saber si el Partit Popular s'ha dedicat a "obstaculitzar" la investigació d'escàndols de corrupció que afecten la pròpia formació. Segon, la comissió hauria d'investigar paral·lelament si el ministeri invertia recursos en seguiment i control de les activitats dels partits de l'oposició. En tercer lloc, també es posicionen juntament amb ERC i PDC per investigar la denominada Operació Catalunya contra el procés sobiranista.

"Ens sembla que tot l'escàndol relacionat amb les activitats del ministre de l'Interior, amb les converses al seu despatx, amb la denominada policia patriòtica per atacar, per investigar, per fabricar dossiers sobre adversaris polítics, és segurament una de les majors perversions del sistema polític i de la democràcia i no creiem que es pugui passar per alt", va defensar el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando. 

Fernández Díaz: "Lamentable"

La darrera comissió d'investigació que es va crear a Espanya al Congrés dels Diputats va ser la del 11-M, l'any 2004, per la qual han transcorregut 12 anys. El propi ministre Fernández Díaz s'ha lamentat la iniciativa dels socialistes per a "fer el joc als independentistes" i posar en tela de judici l'acció dels cossos de Seguetat. "Suposa posar en dubte la professionalitat i el servei que presten a Espanya els policies i els guàrdies civils defensant la nostra seguretat i lluitant implacablement contra la corrupció, sense fer accepció de partits polítics", ha indicat el titular ministerial.

Fernández Díaz s'ha defensat que s'haurien presentat tres denúncies davant la Fiscalia General de l'Estat i que la Fiscalia de la Sala Segona del Tribunal Suprem les va arxivar perquè no hi havia indicis com per obrir diligències ni investigació per cap delicte. El ministre de l'Interior ha criticat com van aparèixer les grabacions amb l'Oficina Antifrau. "Dos anys després, il·legalment gravades, casualment en campanya electoral". "Aquí no hi ha més Operació Catalunya que els independentistes saltant-se les lleis i la Constitució i que l'estelada tapi els casos de corrupció" ha carregat.

PP: "Espero que es facin enrere"

Els populars no tenen escapatòria aparent, però el portaveu al Congrés, Rafael Hernando, ha decidit no opinar sobre la qüestió Fernández Díaz. "Quan arribi el moment ja em pronunciaré espero que el PSOE es faci enrere" ha assegurat sobre el punt de l'ordre del dia que serà votat. El representant popular ha afirmat que era "delirant" la situació i que "el senyor Sánchez, està fent la feina bruta al senyor Homs". Per al PP, no seria propi del procediment parlamentari que s'abordessin temes de legislatures passades. "Ho podríem fer amb la vuitena, la novena..." ha ironitzat.

PSOE: "Dono per suposat que vindrà"

El portaveu Hernando (PSOE) ha respost contundent, afirmant que no es farien enrere per bé que es dissolguessin les Corts i s'hagués d'ajornar la comissió. "És tan greu, que encara que Fernández Díaz deixés de ser ministre de l'Interior, cal investigar-ho, amb quins objectius, amb quins mitjans...és el procediment polític de i la democràcia" ha tancat. Hernado ha recordat que no assistir a una comissió d'investigació és un delicte de desobediència, sigui un polític o un funcionari qui el faci. "Dono per suposat que vindrà" ha advertit al ministre, amb to gairebé desafiant.

Podemos: "Nosaltres també en som afectats"

Podemos també donarà el seu vot a favor perquè Fernánde Díaz i el seu ministeri siguin investigats. La cap del gabinet de Pablo Iglesias, Irene Montero, ha recordat que ells també s'haurien pogut sentir afectats per les accions, en el passat. "Podria haver utilitzat el ministeri amb fins polítics cap a adversaris polítics, i per tant, esperem que el govern cooperi i s'investigui". Precisament, la pròpia formació morada va estar en el passat vinculada a una sèrie de casos pels quals es van arxivar les querelles.

C's: "ERC i PDC tenen un to de victimisme"

El PSOE presentarà una proposta a la qual s'espera que es sumin ERC i PDC, en tant que la seva és similar. Sembla que les dues prosperaran, però el portaveu al Congrés de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha afirmat que ells votarien a favor de la dels primers, però no de la dels segons. "És una qüestió de fons, la dels independentistes és molt més limitada, i mira de fer victimisme i treure pit sobre allò que s'hauria fet a Interior", ha assegurat.

Villegas ha recordat que la seva formació va presentar una petició per fer comparèixer el ministre al Ple, però vistos els precedents sobre que un govern en funcions no pot ser controlat, ha preferit no barrar el pas a la comissió.