L'expresident del govern espanyol Felipe González s'ha preguntat aquest dimarts si el diàleg amb els independentistes porta enlloc quan només els interessa parlar de l'autodeterminació "sí o sí" i de la destrucció de la integritat territorial d'Espanya.

González ha assenyalat que veu l'executiu de Pedro Sánchez intentant "distendre, fer un esforç de diàleg". I encara que pensa que és "millor" el diàleg pel diàleg que l'enfrontament per l'enfrontament, ha advertit que també "cal saber si hi ha un diàleg que condueixi a alguna cosa".

El veterà socialista ha manifestat que els independentistes catalans, "encapçalats per Torra", es troben en "una espècie de posició binària" en la qual "és difícil que hi hagi una negociació". I percep que només volen parlar de l'"autodestrucció" de la integritat territorial d'Espanya i d'autodeterminació "sí o sí", sense interessar-los les altres coses, partint de la base que "ningú no tocarà les competències".

Torra president dels CDR

González ha mostrat la seva "preocupació" després d'haver vist el president de la Generalitat, Quim Torra, com si fos "el president dels CDR, contra la seva obligació, que és presidir a la policia autonòmica i mantenir l'ordre públic". "Era més el líder dels CDR que el president dels catalans, incloent els Mossos d'Esquadra, que estan a les seves ordres", ha assenyalat.

D'altra banda, ha manifestat tot el seu suport "a l'esforç que fa el jutge Pablo Llarena", instructor del cas de l'1-O, "perquè sobre les seves espatlles, i no li correspon, pesa ni més ni menys que la defensa de l'estat democràtic de dret i la integritat" territorial d'Espanya, i ha lamentat que "un cert abandó, durant un any, de la política l'ha col·locat en aquesta situació".

González ha apuntat que ara se sent "més solidari amb ell, independentment que tingui criteris diferents respecte dels delictes de rebel·lió i sedició". Llarena, ha assegurat, és "un gran magistrat i un gran instructor" que ha estat indecentment atacat pels qui no respecten ni la independència del poder judicial ni la direcció de l'Estat i alhora demanen respecte per a ells", per als polítics independentistes empresonats.

L'article 155

En relació amb la demanda del PP i Ciutadans de tornar a l'article 155, González ha considerat que "han de dialogar més entre les forces polítiques i reflexionar seriosament". Ha recordat que "fa un any i mig, quan el govern de Rajoy va cridar a un PSOE molt enfrontat políticament amb el govern, quan es va tractar d'una qüestió d'Estat, es va asseure a parlar i van arribar a acords". Ha suggerit "que la posició no canviï, s'estigui en el govern o en l'oposició, per parlar d'aquest tema" i "si és possible arribar a acords en com es tracta".

Ha afirmat que "difícilment es podria afirmar categòricament" que fos necessari aplicar avui el 155. Alhora, ha manifestat que segons el seu parer "hagués estat oportú, després d'haver intentat el que no es va intentar, avançar políticament, aplicar el 155 quan el llavors president Artur Mas va convocar un referèndum o una consulta fa molts anys". "Si llavors s'hagués fet, algunes de les derivades que estem vivint s'haurien evitat perquè hagués estat l'última raó per evitar una evident deslleialtat institucional com la que estem veient", ha conclòs.