El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, es veia obligat aquest diumenge a puntualitzar la posició del PP d'obrir la porta a indultar l'expresident del Govern, Carles Puigdemont i la resta d'exiliats, si mostren penediment i s'entreguen a la justícia espanyola. "Vaig dir i diré que no a qualsevol indult perquè no es dona ni una de les possibles condicions", va dir en una atenció als mitjans des de Galícia, després que el PP plantegés oferir un perdó condicionat com a alternativa a la llei d'amnistia que s'està tramitant al Congrés dels Diputats. La polèmica arribava aquest dissabte quan fonts populars obrien la porta a oferir un indult condicional a Puigdemont i a la resta d'exiliats si mostraven penediment i s'entreguen a la justícia espanyola. Tot i que Feijóo, president del PP, es va mostrar contrari a indultar Puigdemont, les citades fonts van afirmar que es podria fer sempre que es presentin als tribunals espanyols i que es penedissin dels fets de l'any 2017, amb un compromís explícit de no-repetició. Aquesta proposta ha capgirat la crònica política del cap de setmana i el president popular s'ha convertit en protagonista de moltes de les portades d'aquest dilluns: "El gir de Feijóo amb els indults descol·loca el PP en plena campanya", titula El País. El rotatiu destaca que els dirigents populars veuen amb "estupor" aquesta opció i, per tot això, aquest diumenge Feijóo argumentava la seva posició, recordant que és cap de l'oposició i no president del govern espanyol perquè "els indults no són cap mena de possibilitat" mentre que per al PSOE és "una oportunitat política".

El País
El País

"La relliscada del PP amb l'"indult" posa PSOE i Vox en campanya", indica El Mundo, que apunta que cinc ministres van sortir a acusar el PP d'"hipocresia" i que el líder de Vox, Santiago Abascal, va criticar l'"estafa política del PP". El de Vox va carregar contra Feijóo amb duresa: "Si Pedro Sánchez no existís, Feijóo acabaria de protagonitzar la major estafa a l'electorat mai realitzada a Espanya". El dirigent d'extrema dreta afegia que és un "insult greu als espanyols" que el PP plantegi aquesta mesura de gràcia a Puigdemont i la resta de persones a l'exili. La imatge és del funeral de David Pérez Carracedo, agent de la Guàrdia Civil mort al costat d'un altre company en ser atropellat per una narcollanxa a Barbate (Cadis). El PP demanarà la reprovació del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, tant al Congrés com al Senat per la gestió de les forces i cossos de seguretat (FCSE) arran del que va passar a Barbate. De fet, la portada del citat diari, destaca un incident protagonitzat per la viuda de Carracedo, la qual durant el funeral, no va permetre al ministre de l'Interior condecorar el fèretre. 

El Mundo
El Mundo

"El meu marit no hauria volgut que Marlaska li posés la medalla", indica un dels titulars de l'ABC. Es tracta de les paraules de la viuda de l'agent de la Guàrdia Civil mort, David Pérez Carracedo, i no són les úniques crítiques que ha rebut el ministre de l'Interior al llarg del cap de setmana: l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha demanat la seva dimissió. L’AUGC ha recriminat a Marlaska que “encara no s’hagin donat instruccions perquè les banderes d’Espanya de totes les casernes de la Guàrdia Civil onegin a mig pal”. També el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat que el ministre no hagi viatjat a Barbate —sí que ho ha fet a Cadis. El popular l'acusava dissabte de "parapetar-se a 65 kilòmetres en una taula de reunions" i exigia responsabilitats polítiques "al màxim nivell". 

ABC
ABC

El PP manté la majoria absoluta a les eleccions de Galícia del dia 18 de febrer, segons una enquesta que publica avui La Razón. D'acord amb el nou sondeig de NC Report, el candidat del PP, Alfonso Rueda, obtindria el 48,6% dels vots i entre 40 i 41 escons, dos o tres més de la majoria absoluta, que se situa als 38 parlamentaris. El segon partit més votat seria el BNG, amb el 26,1% de les paperetes i 21 o 22 diputats, mentre que el PSOE se situaria en tercera posició, amb 12 o 13 escons i el 16,4% dels vots. L'enquesta ofereix a Sumar la possibilitat d'obtenir un escó amb el 4,2% dels vots, mentre que Vox i Podem es quedarien fora del Parlament de Santiago de Compostela.

La Razón
La Razón

"La defensa de Feijóo de l'indult sacseja la campanya de les gallegues", subratlla La Vanguardia, que destaca les crítiques que ha rebut el dirigent popular després que els populars obrissin la porta a indultar els exiliats, si mostren penediment i s'entreguen a la justícia. La imatge és per a la breu salutació d'aquest diumenge entre el papa Francesc i el president de l'Argentina, Javier Milei, abans de la seva trobada aquest dilluns. Aquesta va ser la primera trobada entre tots dos, després que el polític ultradretà, abans d'arribar a la Casa Rosada el desembre passat, li dediqués nombroses crítiques i arribés a qualificar-lo com a "el representant del Maligne a la Terra". Tot i això, Francisco va treure importància a les seves paraules i de fet li va telefonar per felicitar-lo per la seva victòria electoral.

La Vanguardia
La Vanguardia

"Dolor i ràbia per Barbate", titula El Periódico que arrenca la setmana amb la imatge d'un grup de guàrdies civils carregant el fèretre d'un dels companys morts, Miguel Ángel Gómez González. La Guàrdia Civil ha detingut cinc persones per la seva presumpta relació amb la mort de dos dels seus agents a Barbate, a Andalusia. Els dos guàrdies civils van ser envestits per una narcollanxa divendres a la nit en un incident on també van resultar ferits dos agents, un d’ells en estat greu, però fora de perill. Segons la Guàrdia Civil, els detinguts tenen antecedents en tràfic de drogues i ara se’ls imputa dos delictes d’homicidi i lesions greus a l’autoritat. 

El Periódico
El Periódico

El diari Ara destaca que Junts per Catalunya encara no ha dit res sobre la proposta de Feijóo sobre l'indult a Puigdemont, un escenari que el mateix líder del PP ja ha assegurat que no serà possible. La imatge del dia és per a Port Aventura on aquest diumenge catorze persones van resultar ferides —dues de crítiques i tres de menys greus—, per la caiguda d’un arbre pel fort vent en una muntanya russa. L’accident es va produir aquest diumenge al matí a l’atracció Tomahawk, a l’àrea del Far West. La forta ventada va fer caure un arbre proper a la muntanya russa i algunes de les branques haurien impactat contra els usuaris de l’atracció.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui entrevista l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, la qual confia "en les gestions que es fan perquè l'F1 continuï més enllà del 2026". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va garantir a finals de gener la "implicació" del Govern perquè la Fórmula 1 es continuï celebrant al circuit de Montmeló (Vallès Oriental) a partir del 2027. En clau esportiva, el Granada, penúltim classificat de LaLiga EA Sports, va sumar aquest diumenge un empat (3-3) a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, on el Barcelona es va salvar d'una altra derrota gràcies a dos gols de l'adolescent Lamine Yamal. 

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!