Primer dia de la fase 1 del desconfinament a Catalunya. La Seu d'Urgell es desperta ennuvolada i més freda del normal per ser al mes de maig. 

Des d'aquest dilluns 11 de maig, les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona han passat a la fase 1 de desescalada. Són els tres únics territoris de Catalunya que, de moment, canvien de fase. A grans trets, amb la fase 1 s'amplia la mobilitat dins la regió sanitària; les botigues de menys de 400 metres quadrats poden obrir sense cita prèvia; bars i restaurants podran obrir les terrasses al 50% d'aforament i es poden fer reunions d'un màxim de 10 persones.

La capital de l'Alt Urgell s'ha posat en marxa però tímidament a causa del mal temps. Alguns comerços han aixecat la persiana després de molt temps sense fer-ho, però no ho han fet tots. El mateix ha passat amb les terrasses de bars i restaurants, són pocs els que s'han decidit a muntar les taules i cadires a l'aire lliure.

La Seu d'Urgell terrasses fase 1   Alba Solé

La Isabel Cortés és la propietària de la botiga de roba Cuka i avui, finalment, ha obert. Si bé ella ja ho podia fer des de fa uns dies amb cita prèvia ha preferit esperar-se a aquest dilluns. 

La Isabel considera que tot i els passos endavant sobre el desconfinament, el fet que es mantinguin les franges horàries per sortir a passejar no beneficia el seu negoci. De la mateixa manera, s'ha mostrat preocupada perquè no ha pogut comprar la roba d'estiu. Ella fa les compres a l'engròs a Barcelona i, per ara, no pot anar a fer el canvi de temporada.  

Una de les cafeteries que ha obert i ha muntat la terrassa és la del local Seu & Go, això sí, mantenint les distàncies entre els clients. La Conchi Simón ha explicat a aquest diari que el local s'ha posat en marxa a les 8 del matí i que, tot i el mal temps, s'observa un anar i venir de clients força freqüent.

L'entrada a la fase 1 permet les reunions de fins a 10 persones, i aquestes dues urgellenques, amigues de tota la vida, no han volgut deixar passar l'oportunitat de retrobar-se després d'una temporada separades a causa del confinament:

 

Missa a la Catedral

Amb el desconfinament també han tornat les misses a la Catedral de Santa Maria d'Urgell amb unes mesures de seguretat estrictes. Tots els feligresos s'han de desinfectar les mans a l'entrada del temple, l'ús de la mascareta és obligatori i només es permet dues persones a cada banc i sempre deixant dos bancs buits entre mig. 

catedral la seu d'urgell fase 1 desconfinament   Alba Solé

Aquest dilluns tot just una desena de fidels s'han decidit per anar a missa; no els està permès tocar cap de les imatges de la Catedral.