Desenes de milers de catalans es desplaçaran el proper dia 7 de desembre a Brussel·les per assistir a la manifestació convocada per ANC i Òmnium. Un cop resolt com arribar a la capital belga, toca buscar allotjament a una ciutat on la nit d’hotel no baixa dels 100€. Per facilitar-ho, des de la plataforma ICEC (International Comission of European Citizens), s'ha posat en marxa la campanya “Un llit per un català” (Een bed voor een Catalaan) perquè les famílies flamenques que vulguin puguin oferir allotjament als manifestants catalans.

La iniciativa ha estat tot un èxit. El formulari que van publicar a la seva web a finals de novembre va rebre 780 peticions de famílies catalanes en les primeres 24 hores. Davant de la gran demanda, l’ICEC ha creat un esdeveniment a Facebook per canalitzar-la. En aquest espai, tothom qui ho vulgui pot oferir o demanar allotjament. Ja hi ha més d’un centenar de publicacions de famílies flamenques oferint les seves habitacions de convidats, sales d’estar o cases d’amics. Alguns faciliten sacs de dormir, inclouen esmorzar o proposen als seus hostes anar junts a la manifestació.

A l’oferta d’allotjaments privats, també s’hi han sumat alguns hostals de poblacions properes a Brussel·les que ofereixen llits gratuïts o a un preu especial. En casos com Bruges o Anvers, diversos grups socials locals han ajudat a pagar les nits d’allotjament. A més, alguns d'aquests establiments han obert expressament per acollir la multitud de catalans que aterraran a la capital belga a finals d’aquesta setmana.

Trencar prejudicis

La portaveu de l’ICEC als Països Catalans, Anna Arqué, ha explicat a El Nacional que la iniciativa va néixer amb un objectiu més aviat cultural. Es volia ajudar a “trencar prejudicis” i permetre a aquells que volguessin allotjar manifestants “formar-se una opinió per ells mateixos” sobre els catalans i el moviment independentista.   

La campanya també té una motivació econòmica, pensant en aquelles famílies que no puguin permetre’s pagar-se l'allotjament a un hotel durant el cap de setmana. “No volem que per un tema econòmic els catalans no puguin anar a defensar la república”, argumenta Arqué.

Suport polític flamenc

“L’organització d’aquesta logística ha estat possible gràcies a una enorme xarxa solidària”, destaquen des de l’ICEC. La plataforma ha comptat amb l’ajuda del Moviment Popular Flamenc (Vlaamse Volksbeweging) i la Nova Aliança Flamenca (Nieuw-Vlaamse Alliantie), el partit nacionalista flamenc, que n’han fet difusió entre els seus membres. La N-VA també va fer una crida als seus simpatitzants a participar en la manifestació.

De fet, l’ICEC i el moviment independentista flamenc ja han col·laborat en altres ocasions. Coincidint amb les consultes populars sobre la independència que es van celebrar entre 2009 i 2011, l'ICEC va convidar a Catalunya alguns ministres flamencs com a observadors internacionals. Més tard, el 2014, van organitzar una manifestació conjunta en defensa del dret a l’exercici de l’autodeterminació. En aquesta ocasió, s’ha volgut “posar tota la feina feta al servei de la gent i la república”, explica Arqué.