Els familiars dels presos i exiliats polítics catalans, reunits en l'Associació Catalana pels Drets Civils, han posat en marxa una campanya per fer arribar cartes de denúncia a cinc cancelleries europees, les d'Alemanya, França, Finlàndia, Irlanda i Portugal. Sota el lema "Europe, make a move!", la iniciativa es proposa literalment inundar els mandataris d'aquests països amb les missives.

El text amb les corresponents adreces dels primers ministres o presidents està ja preparats en les respectives llengües. Les cartes es podran descarregar al web de l'associació o els de les entitats que hi col·laboren. Així mateix estarà present a les parades de l'ANC i Òmnium del dia de Sant Jordi.

"Us escric com a ciutadana de Catalunya per explicar-vos la situació que es viu al meu país i demanar-vos ajuda en qualitat d'actor internacional de primer ordre que sou", arrenca l'escrit on es descriu els fets que s'han succeït arran la celebració de l'1-O. En el text es denuncia la detenció de sis membres del Govern, de l'expresidenta del Parlament i els dos responsables de l'ANC i Òmnium, a més de subratllar la desproporció de les odres de detenció europees contra el president Carles Puigdemont, els consellers Ponsatí, Comín i Puig i la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

Els membres de l'Associació que han presentat la iniciativa, entre les quals, les esposes de Joaquim Forn i Raül Romeva, la germana de Toni Comín i la filla de Lluís Puig, han explicat que l'objectiu és saturar de cartes aquestes cinc cancelleries, raó per la qual la iniciativa es concentrarà el mes d'abril, amb especial intensitat per Sant Jordi. Tampoc es descarta, però, fer altres onades. 

Crida de Mauri a la unitat d'acció

En nom d'Òmnium, Marcel Mauri ha advertit que ara és "més important que mai aquesta unitat d'acció", per al qual cosa ha volgut saludar la iniciativa. "Mentre ells siguin a la presó i a l'exili, voldrà dir que en aquest país no hi haurà llibertat", ha denunciat.

El responsable d'Òmnium ha destacat de manera particular l'impacte que la iniciativa pot aconseguir el dia de Sant Jordi. "Serà un Sant Jordi amb regust amarg però volem aprofitar la força d'una diada com aquesta perquè aquesta iniciativa estigui present a les 150 paradetes d'Òmnium", ha detallat.

També la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha considerat que es tracta d'una iniciativa excel·lent, i ha destacat els països escollits, no només dues de les principals cancelleries europees, com són Alemanya i França sinó també països com Portugal que en la seva constitució reconeix el dret a l'autodeterminació o Irlanda i Finlàndia que han demostrat la seva sensibilitat en aquest tema. "Des de l'orgull pel que hem fet, cal explicar bé a l'opinió pública internacional que el que s'està produint aquí és una represió política, una deriva autoritària sense precedents que la UE no pot permetre sense vulnerar els prinicipis que la van fonamentar, que mai més a Europa es perseguís la dissidència política", ha denunciat.

També s'hi ha adherit a la campanya la Crida per la llibertat que ha cridat a la mobilització advertint que "potser demà serem cadascú de nosaltres una d'aquestes persones represaliades".