La família Franco ha sol·licitat al Tribunal Constitucional que es pronunciï en 24 hores sobre les mesures cautelaríssimes que va sol·licitar per aturar l'exhumació de Franco, i en cas contrari anirà al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

Així s'indica en un escrit presentat després que el govern espanyol hagi notificat a la família l'acord adoptat en Consell de Ministres sobre l'exhumació de les restes del dictador, prevista per abans del 25 d'octubre.

"Atenent les raons d'extrema i notòria urgència que es presenten en el present cas", els representants legals de la família demanen al Constitucional que es pronunciï en 24 hores sobre les mesures cautelaríssimes que es van sol·licitar en el recurs d'empara que van presentar en aquest tribunal davant de la resolució judicial del Suprem que permet al govern espanyol accedir a la basílica per a l'exhumació.

L'objectiu d'aquesta petició és, segons l'escrit, "que no esdevingui ineficaç la via interna utilitzada per a l'obtenció de la tutela cautelar sol·licitada".

Així mateix, la representació legal de la família del dictador adverteix que si no es respon en aquest termini "entendrem que s'ha esgotat la via interna i procedirem a sol·licitar la tutela cautelar davant del Tribunal de Drets Humans amb seu a Estrasburg".

La família Franco va presentar aquest dijous un recurs d'empara de 120 pàgines al tribunal de garanties en el qual demana com a mesura cautelaríssima que paralitzi l'exhumació de les restes del dictador de la basílica del Valle de los Caídos.

El Constitucional té previst decidir a començaments de la propera setmana si acorda o no la paralització.