La família de les bessones de Sallent (Bages) que van saltar dimarts d'un balcó amb el resultat d'una morta i una ferida greu, ha expressat malestar per l'afirmació del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en el sentit que l'institut "no va detectar" cap assetjament a les menors. L'avi de les bessones, Gustavo Lima, ha manifestat a Antena 3, que patien assetjament escolar i que per això es van voler llevar la vida. "Jo la crec a ella, estava a les cartes", ha afegit l'avi. Una amiga de la família, Cristina Puga, ha manifestat també que "les van pegar diverses vegades i les havien insultat perquè eren argentines". "Els pares cada dos per tres anaven a l'Ajuntament i a l'institut a dir que aturessin aquest tema", ha afegit.

Segons l'avi, a causa d'aquesta situació tensa les dues nenes volien tornar a l'Argentina, especialment Alana, la bessona morta, amb qui havia parlat fa 20 dies.

Cambray ha lamentat aquest divendres el cas de les bessones i ha indicat que l'institut al qual anaven les joves "no va detectar cap situació específica d'assetjament" escolar. Ho ha dit en una roda de premsa a la Conselleria d'Educació per presentar els detalls sobre l'oferta d'educació obligatòria per al curs que ve, en què li han preguntat pel cas de Sallent. El conseller ha afirmat que el departament ha traslladat "tot el condol" per aquests fets, i que ha parlat directament amb la direcció de l'institut i l'alcalde de la localitat.

Ha explicat que, malgrat no tenir indicis, el Govern ha activat la Unitat de suport a l'alumnat en situació de violència (Usav) que actuarà en coordinació amb els professionals de Benestar Emocional, i també s'ha posat en funcionament l'Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògic (EAP) i el Programa de Benestar Emocional, per acompanyar el dol. Cambray ha assegurat que amb l'activació de la Usav es pretén "recollir tota la informació sobre el que ha pogut passar", en paral·lel a la investigació que estan duent a terme els Mossos d'Esquadra, i ha avançat que no descarten cap hipòtesi.

Tot i que no ha entrat a valorar què va poder fallar i per quins motius el centre no va detectar que la situació de les dues germanes patien era greu, sí que ha assenyalat que l’acompanyament psicològic que rebien era "similar" al que es fa a altres infants i adolescents sense necessitat que darrere hi hagi un episodi d’assetjament. El conseller ha indicat que "quan hi ha un suïcidi és un fracàs de tota la societat, i en aquest cas malauradament són joves", i ha recordat que el departament l'any passat va fer una enquesta per conèixer l'estat de salut mental dels estudiants catalans, i que a partir d'aquí es va redactar una guia de prevenció del suïcidi.