Pocs dies després de participar activament en un acte en suport de la Guàrdia Civil, Falange Espanyola ha engegat una campanya de defensa lingüística d’una llengua que no és el castellà, sortint així de l’immobilisme monolingüe espanyol que l'ha definit al llarg de la seva llarga trajectòria política. Ara bé, com és que els falangistes han decidit defensar una llengua -més aviat una modalitat concreta d’un idioma- que doctrinàriament no és la seva? Doncs per complir un altre dels seus principis fonamentals: atacar el català.

Efectivament, els falangistes aposten ara per defensar el que anomenen chapurriau, un dels noms amb què despectivament es coneix el català que es parla a la Franja de Ponent i que serveix, com el feliçment extingit lapao, per esquarterar la llengua i negar-ne la unitat en el seu àmbit lingüístic.

Amb el lema "Arago no parle catalá, lo separatisme aragones sí" -noteu la utilització lliure de les normes d’accentuació-, els falangistes es posen al costat d’entitats i plataformes contràries a la denominació de català. El fet ha provocat la denúncia per part d'activistes en defensa de la llengua catalana en aquest territori.