“No estem per acollir-los”. D’aquesta manera s’expressava el ministre de l’Interior frnacès Manuel Valls el 2013 sobre els roms, com es coneix a França als gitanos romanesos que viuen en campaments. Els mateixos roms que va expulsar del país. Cinc anys després, ara ja com a alcaldable de Barcelona, ho nega rotundament. “Són fake news”, responia aquest dilluns als periodistes durant la presentació del seu llibre Barcelona, vuelvo a casa. “Ningú pot fer-me passar per racista”, assegurava. Malgrat tot, les dades el desmenteixen: amb Valls al Ministeri van ser expulsats milers de gitanos a Bulgària i Romania.

L’exprimer ministre tracta aquest episodi en el seu llibre –hi dedica cinc pàgines--, però passa de puntetes per sobre de les expulsions. També ho atribueix al “soroll mediàtic interessat” d’alguns sectors. I ho circumscriu a l’expulsió d’una “família kosovar”. En realitat primer van detenir i expulsar una nena gitana mentre estava d’excursió amb el seu institut. L’endemà també va ser deportada la seva família.

Però l’hemeroteca del mateix Manuel Valls desmenteix que sigui una fake news. En un debat a la cadena BFMTV el 2013 amb el diputat de dretes Eric Ciotti, el llavors ministre de l’Interior assegurava que durant l’últim any s’havien expulsat 5.000 roms. Qüestionat per Ciotti perquè considerava que ja no hi havia expulsions, Valls replicava que no era cert: “Hem procedit a 5.000 retorns a la frontera, i cal continuar”.

El mateix Valls va presentar el gener del 2014 un balanç de la seva política migratòria: 27.000 expulsions l’any 2013, no només de gitanos. Si bé no va detallar la xifra de gitanos, sí que va parlar d’un descens del 10% de la xifra de roms que vivien en campaments. Malgrat tot, organitzacions com la Lliga dels Drets Humans (LDH) va criticar les xifres, i van parlar de més de 20.000 roms expulsats durant aquell any.

Sí que és cert que Valls va voler donar un enfocament més “humanista” a la seva gestió migratòria. En una circular enviada als prefectes el 2012, apostava per garantir “solucions alternatives” als gitanos desallotjats dels campaments, així com alguns serveis socials, com l’escolarització. Malgrat tot, va expulsar milers de gitanos. Fins i tot va suprimir les ajudes per al retorn als seus països, que podien arribar a suposar 1.000 euros. I en diverses ocasions va reiterar que no era partidari de l’entrada de Bulgària i Romania a l’espai Schengen de lliure moviment de persones.

“No estem per acollir-los”

Una entrevista concedida el 2013, també a BFMTV, és reveladora del seu posicionament envers la població gitana. Preguntat pel periodista si “hem d’allotjar-los, tenim els mitjans per allotjar-los a tots”, l’actual alcaldable per Barcelona responia que “cal desmantellar tots els campaments” i deia que, després de buscar solucions alternatives, calia reconduir-los cap a la frontera.

“La majoria han de ser reconduïts a la frontera, no hi ha cap altra solució”, assegurava Valls. I, quan el periodista li demanava claredat, el llavors ministre de l’Interior replicava: “No estem per acollir aquestes poblacions. Cal dir les coses amb claredat. No és estigmatitzar, sinó mirar la realitat”.

En una altra entrevista, a France Info, deia que calia “dir la veritat als francesos”. En aquest sentit, advertia que “és il·lusori pensar que arreglarem el problema dels roms només a través de la inserció”. I rematava: “No hi ha cap altra solució que desmantellar aquests campaments progressivament i reconduir-los a la frontera”.

“Un estil de vida oposat al nostre”

Sense anar més lluny, unes declaracions seves del 2013 van acabar a judici, denunciat per incitació a la discriminació racial, malgrat que el cas finalment va acabar en res. Concretament, l’associació Voix des Roms (Veus dels roms) va denunciar-lo per parlar de la “vocació” d’aquesta població gitana: “Estan destinats a tornar a Romania o Bulgària”.

El llavors ministre de l’Interior va assegurar que “no desitgen integrar-se al nostre país per raons culturals o perquè estan en mans de xarxes dedicades a la mendicitat o a la prostitució”. I afegia: “Tenen un estil de vida enormement diferent al nostre que, evidentment, s’oposa al nostre”.

L'actual alcaldable per Barcelona ha intentat esborrar la seva ofensiva contra els gitanos del currículum entre el 2012 i el 2014, quan va ser ministre de l'Interior, però l'hemeroteca és un obstacle.