El periodista i exdirigent de Podem Albano Dante Fachin ha acusat Podemos i els comuns d'aliar-se "amb la judicatura filofranquista" en la votació al Congrés, dels nous membres del Tribunal Constitucional, pactada amb el PSOE i el PP. "S'han aliat amb el PP per mantenir l'ordre constitucional que van dir que combatrien, i això no té perdó", ha afegit al programa Tot es mou de TV3.

"Quina mena de debat hi ha hagut a Podemos i els comuns per decidir aquest sentit del vot? S'han convertit en còmplices de la corrupció descarnada del Tribunal Constitucional. Si han obeït la cúpula del partit per aliar-se amb el PP per posar corruptes al TC, només pot ser perquè volen seguir cobrant un sou del Congrés. Des d'un punt de vista ideològic no hi ha explicació possible. Quan es va fundar Podemos van dir que mai participarien en una situació així", ha afegit.

Respecte als diputats podemites que han dit que ho han fet amb la pinça al nas, com Jaume Asens, Fachin ha ironitzat que "fa tant temps que porten la pinça posada que sembla que no els arriba l'oxigen al cervell, i estan traint els principis bàsics d'allò que anaven a fer en política".

 

 

Fachin ha criticat especialment el suport de Podemos i els comuns al magistrat Enrique Arlando, a qui ha titllat de "mafiós". Però ha insistit que aquest no és l'únic problema del Tribunal Constitucional, sinó que "es va carregar l'Estatut que van votar milions de catalans" i recentment ha tombat la rebaixa de l'IRPF a les rendes més baixes, aprovada durant la presidència de Quim Torra.

"El que havíem de fer"

 

Molts ho van fer "amb la pinça al nas", en paraules de Jaume Asens. Altres directament van trencar la disciplina de vot per no situar Enrique Arnaldo al Tribunal Constitucional. Però des d'Unidas Podemos asseguren que van fer "el que havien de fer". Així ho ha defensat aquest divendres la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha sostingut que havien de votar a favor dels quatre candidats pactats entre el govern espanyol i el PP. L'objectiu era "posar fi al segrest dels òrgans constitucionals per part de la dreta i de l'extrema dreta", i considera que això és un "consens social".

La votació va ser secreta i telemàtica. Necessitaven 210 vots i el PSOE, el PP i Unidas Podemos en sumen 243. El nom del magistrat del TC Enrique Arnaldo va comptar amb onze vots menys dels esperats (232), mentre el de Concepción Espejel amb sis menys (327), que no els van votar Alguns grups petits van votar en blanc. En canvi, els independentistes i nacionalistes directament van optar per no participar de la votació, perquè no tenien l'opció de votar-hi en contra. Van secundar l'acció ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu i el BNG, que des de dins i fora l'hemicicle van denunciar la "farsa". En total 100 diputats no van participar-hi.

El paper més complicat el va interpretar Unidas Podemos. El diputat Antón Gómez-Reino va justificar justament que calia aixecar el bloqueig sobre les institucions. Durant el ple, els diputats de l’extrema dreta de Vox van fer mofa d’Unidas Podemos per haver participat d’aquest espectacle. Des dels seus escons, en diverses ocasions, els parlamentaris ultres van cridar amb sarcasme “sí se puede”.