El periodista Albano Dante Fachin ha manifestat al programa Tot es mou de TV3, que el clar guanyador de la reunió de la taula de diàleg és el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè ni s'ha mogut i "li han fet l'onada".

"Sánchez és un crac. Ha aconseguit no moure's del seu lloc i que li facin l'onada com si fos un gran estadista, des de Catalunya. Tot gràcies a l'independentisme", ha deixat anar.

Fachin ha insistit que quan es produeix qualsevol negociació entre parts el primer que es fa és una fi d'hostilitats, i ha dit que això no passat perquè per la part espanyola la Fiscalia i la Justícia segueixen actuant contra l'independentisme. Ha criticat durament el president Pere Aragonès i ERC per aquesta manera de negociar, i ha subratllat que del document que els republicans van pactar amb el PSOE (desjudicialització, calendari) els socialistes "no n'han complert cap punt". 

També ha criticat el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, per criticar ara el funcionament de la taula, després d'haver fet el pacte de govern amb Aragonès.

 

 

Sánchez ha plantejat a la sortida de la seva entrevista amb Aragonès dues idees clau: les posicions estan “molt allunyades” i la taula de diàleg ha de treballar “sense pressa però sense pausa”. Són les que ha volgut traslladar Sánchez després de reunir-se durant gairebé dues hores amb Aragonès al Palau de la Generalitat, abans de reactivar el fòrum de negociació entre l’Estat i la Generalitat. Des de la galeria gòtica, el president del govern espanyol ha tornat a certificar el seu no a les dues principals propostes de la delegació catalana: el referèndum d’autodeterminació i la llei d’amnistia per als represaliats pel procés.

En roda de premsa després de la trobada, el president espanyol ja ha volgut advertir, malgrat la cordialitat, que les “posicions estan molt allunyades” i que això requerirà temps. “Estem assolint acords sectorials en múltiples àmbits, però tenim posicions molt diferents en l’àmbit de com resoldre aquesta crisi”, ha constatat el dirigent socialista. “Ni el referèndum ni l’amnistia no són possibles”, ha assegurat, deixant clar que “el president del govern sempre respectarà la legalitat democràtica ni l’ordre constitucional”. Ha anat més enllà i ha advertit que “el que sigui Espanya ho hauran de decidir tots els espanyols, no només una part”.

Davant d’això, el president espanyol ha insistit en la seva “agenda per al retrobament”, que ha lliurat actualitzada amb els avenços Aragonès. Aquesta agenda recull fins a 44 demandes dels presidents Mas, Puigdemont i Torra al llarg de l’última dècada, menys la del referèndum. Unes demandes que “no han tingut més resposta que el silenci” fins ara. Aquesta agenda, ha reblat, “amplia l’horitzó”, perquè “no només aborda el futur polític de Catalunya, sinó també àmbits com les infraestructures, el creixement econòmic, l’educació, la sanitat o els serveis socials”.