L'exvicepresident nord-americà durant el govern d'Obama, Joe Biden, acusa el president rus, Vladímir Putin, d'estar duent a terme un "assalt descarat als fonaments de la democràcia occidental a tot el món", a la qual considera la "major amenaça" per a Rússia. En el context d'aquesta lluita, Biden cita, entre d'altres, el referèndum independentista català com un exemple de procés electoral en el qual Rússia ha intentat interferir. 

En un article publicat a la revista Foreign Affairs, l'exvicepresident assegura que el Kremlin ha intentat influir "en un ampli ventall de països europeus". Inclou en aquesta llista el referèndum als Països Baixos (sobre la integració d'Ucraïna a Europa), a Itàlia (sobre reformes de la governança) i "a Espanya (sobre la secessió de Catalunya)", sosté Biden, que no entra en més detalls sobre quin va ser exactament l'actuació de Rússia.

Biden, en una referència més general a les interferències russes, parla de l'existència d'intermediaris que "propaguen desinformació usant comptes falsos en xarxes socials" i elaboren missatges a mida per a grups demogràfics específics, depenent dels objectius del Kremlin. Els seus objectius van "des de descoratjar la participació electoral fins a fomentar l'assistència a mítings dels candidats favorits de Rússia", explica Biden.

Segons el polític, aquests missatges són difosos per "hackers patriòtics" i trolls russos contractats per entitats properes a Putin però sense vincles directes amb el Kremlin i el govern rus.

Passions nacionalistes

Biden assegura que Rússia vol "salvaguardar el seu sistema cleptocràtic, portant la lluita més enllà de les fronteres russes". "Atacant a Occident, el Kremlin desvia l'atenció de la corrupció i el malestar econòmic a casa, activant les passions nacionalistes per reprimir la dissidència interna i manté a les democràcies occidentals a la defensiva i preocupades amb les divisions internes", ha afegit Biden, subratllant que amb això Moscou "consolida el seu poder a casa i exerceix una influència il·limitada" en el seu entorn.

En aquest sentit, l'exvicepresident nord-americà, sosté que el Govern rus està duent a terme "atacs coordinats en molts terrenys -militar, polític, econòmic, informatiu- utilitzant una varietat de mitjans oberts i encoberts".