L'exvicealcalde de València, el popular Alfonso Grau, ha estat condemnat a quatre anys de presó per suborn i blanqueig de capitals en haver acceptat rellotges de luxe com a regal d'un empresari que era contractista d'aquest Ajuntament quan Rita Barberá era l'alcaldessa de la ciutat.

La sentència de l'Audiència Provincial de València, feta pública aquest dijous pel Tribunal Superior de Justícia, considera provats els fets pels quals la mà dreta de Barberà va ser jutjat l'abril passat juntament amb l'empresari Urbano Catalán, que ha estat condemnat per suborn a nou mesos de presó.

Rellotges de luxe

Grau, que també és condemnat com a autor d'un delicte continuat de suborn i blanqueig de capitals a dos anys de suspensió de feina i càrrec públic, va rebre el desembre de 2010 i el mateix mes de 2011, pel càrrec públic que exercia, sengles rellotges de luxe de Catalán, proveïdor de l'Ajuntament.

Segons el tribunal, el llavors primer tinent d'alcalde de València va canviar els dos rellotges a la joieria on havien estat adquirits per l'empresari per altres de més valor i va pagar la diferència en metàl·lic per "ocultar l'origen il·lícit" dels obsequis. El tribunal quantifica en 25.095 euros el lucre obtingut amb ambdues operacions per l'antic regidor i li imposa una multa per igual quantia.

L'empresari era apoderat de diverses empreses de transport urbà i interurbà que havien subscrit amb l'Ajuntament un total de setze contractes entre 2006 i 2015.

En les dates del segon regal, una de les empreses de Catalán, Transvia SL, havia estat adjudicatària d'un contracte municipal per al servei de gestió i execució de festes i commemoracions per a persones grans per un import de 652.748 euros, IVA inclòs.

El tribunal quantifica en 25.095 euros el lucre obtingut amb ambdues operacions per l'antic regidor i li imposa una multa per igual quantia.