El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha intentat explicar el que passa a Catalunya amb una extravagant hipòtesi com que l'estat de Nova York volgués independitzar-se de la resta dels Estats Units i el seu governador fugís a Quebec.

Sánchez, que es troba als Estats Units, ha intervingut aquesta matinada en el Consell de Relacions Exteriors, un prestigiós fòrum de política exterior nord-americana, i en la seva exposició inicial va defensar el diàleg que ha posat en marxa amb la Generalitat per trobar una solució política a un problema que considera polític.

Però al seu torn va reiterar la necessitat que la Generalitat obri el diàleg amb tots els catalans, també amb els no independentistes. Va ser en el col·loqui posterior a la seva intervenció quan davant de les preguntes dels assistents sobre aquest assumpte va plantejar la hipòtesi d'un intent d'independència de Nova York.

Va assenyalar que és com si el Parlament d'aquest estat decideix no complir les sentències del Tribunal Suprem, el Govern federal ha d'intervenir perquè incompleix la Constitució dels EUA i el seu governador s'escapa i fuig a Quebec, en comparació amb l'actitud del president Carles Puigdemont.

La comparativa eludeix contextualitzar les dificultats d'encaix de Catalunya a Espanya a través de la història, les peticions reiterades del Govern de celebrar un referèndum acordat amb l'Estat espanyol i les repetides negatives a fer-ho. Tampoc no va dir res de la violenta repressió policial que va tenir lloc l'1 d'octubre, dia de les votacions. D'altra banda, a l'estat de Nova York no es coneixen pulsions independentistes com sí que n'hi ha en altres territoris com Texas o Alaska.

La 'minoria majoritària'

"Això és més o menys el que ha passat a Espanya", va assegurar Sánchez defensant la seva tesi, que va recordar que en tots els processos electorals a Catalunya els independentistes no són la majoria, sinó una minoria majoritària.

Després d'insistir que creu que la solució passa per més autogovern i que això és el que està oferint als catalans, va precisar que això només és possible des de la lleialtat entre institucions.

Sánchez va insistir que la crisi de Catalunya no es resoldrà a curt o mig termini i que la seva "prioritat absoluta" és restablir la convivència.