La petició d'extradició de Clara Ponsatí posa en dificultats al govern escocès. Després que la policia escocesa confirmés que comptava amb l'ordre europea de detenció, la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va mostrar el seu rebuig davant la posició de l'Estat Espanyol per "perseguir" als polítics sobiranistes, però va assegurar que el seu Govern respectaria la independència del sistema judicial.

Segons l'opinió d'Anthony Salamone, analista del Centre Escocès de Relacions Europees, la petició d'extradició de Ponsatí és un "maldecap" per al Partit Nacional Escocès (SNP), que ostenta el poder en aquest territori. "És una situació en què el SNP no voldria haver-se vist, perquè, encara que Sturgeon ha dit que no vol involucrar el seu Govern en l'extradició, des del moment en què el procés es produeix li presenta moltes dificultats", ha afirmat en declaracions a EFE. 

La qüestió de Ponsatí tindrà un cost polític pel partit de Sturgeon, ja que qualsevol dels possibles desenllaços presentaria dificultats per l'executiu escocès. Segons l'expert, si finalment Ponsatí és extradida a Espanya, la decisió causaria "gran enrenou entre els membres i els votants del SNP" perquè es criticaria la neutralitat del partit, mentre que si l'extradició és rebutjada "situaria el Govern escocès en una posició difícil respecte a Espanya i el govern britànic".

"No hem d'oblidar que, encara que la celebració d'un nou referèndum d'independència a Escòcia no serà immediata, és una estratègia que el SNP manté a llarg termini", ha recordat Salamone. Per tant, en  l'hipotètic escenari que aconseguís la independència, Escòcia voldria optar a ser membre de la Unió Europea i desitjaria que Espanya no s'hi oposés.