Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig estan citats avui per la justícia belga, que ha de resoldre la seva extradició. Segons declaracions l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas a El Nacional, "la no extradició es podria conèixer els propers dies". Cuevillas, que exerceix com a advocat de Lluís Puig, conseller de Cultura, dona per fet que no els extradiran i que podran seguir fent vida a Brussel·les sense mesures cautelars.

La causa a Brussel·les va ràpid perquè després de la primera euroordre el novembre passat ja es va tramitar bona part de la documentació. Per tant, des que es va aixecar l'ordre de detenció al desembre fins ara, el que s'ha fet ha estat actualitzar la documentació, bàsicament amb la interlocutòria de processament on es defineixen els delictes. Rebel·lió i malversació per Toni Comín i desobediència i malversació per Meritxell Serret i Lluís Puig.

Cuevillas va fer públics dimarts els seus bons auguris per Twitter.

I aquest matí ho ha fet l'advocat Gonzalo Boye.

 

El 17 d'abril Pablo Llarena va completar la documentació amb un escrit al tribunal belga on detalla els delictes pels quals es processa a Comín, Serret i Puig i on diu que, pel que fa al delicte de rebel·lió, ha dictat el més greu que contempla la llei, tot i que afirma: "D'acord amb l'ordenament jurídic espanyol, aquesta actuació podria ser constitutiva d'un delicte de rebel·lió (Fonaments Jurídics Primer i Segon de l'Acte de Processament), sense perjudici d'altres qualificacions que quedarien excloses atès que la regla espanyola de concursos de delictes concentra la qualificació en el delicte més greument penat". 

Però la interlocutòria que Llarena adreça a la justícia de Bèlgica se centra sobretot en la malversació, tot i que no hi adjunta cap dels documents que Hisenda ha aportat a la causa per avalar les declaracions de Cristóbal Montoro que asseguren que no es va gastar ni un euro en el referèndum de l'1 d'octubre.