La conselleria d'Afers Exteriors ha enviat un memoràndum a les cancelleries internacionals per posar-les al corrent de l'Operació Catalunya. Sota el títol "El Ministeri de l'Interior d'Espanya ha fet servir la Policia per denigrar els dirigents dels partits independentistes catalans i l'oposició espanyola", el Departament d'Exteriors vol donar compte de la persecució ideològica per part del Govern espanyol.

"Gràcies a l'investigació periodística per un documental titulat Las cloacas de Interior, han sortit a la llum noves evidències de persecució ideològica i política a Espanya"; així comença el text, que continua explicant que el documental es va poder veure a les televisions catalana, balear i basca, però no a les espanyoles. A continuació, es detalla que el documental, que dura una hora, explica com el ministre d'Interior es va valdre de sectors policials i alguns mitjans per difamar polítics independentistes i fins i tot partits com Podemos. 

S'explica que tot va començar a veure la llum quan l'any passat es van fer públiques les gravacions de les trucades entre Jorge Fernández Díaz i el director d'Antifrau, Daniel de Alfonso. "Una dotzena de trucades que detallen una conspiració que es va dur a terme entre 2011 i 2014, per fabricar històries contra polítics proindependència i filtrar-les a la premsa per desacreditar el vot independentista", relata la nota. 

Memorandum 38 by El Nacional on Scribd

El memoràndum indica que, "com es pot veure al documental, Fernández Díaz es nega a dimitir, tot i assegurar que el president Mariano Rajoy estava al cas de la conspiració", i recorda que l'exministre continua al Congrés. També insisteix que el documental es va emetre el mateix dia que "el Tribunal de Comptes va decidir tirar endavant un procés per obligar l'expresident Artur Mas a pagar una multa de 5 milions per organitzar la consulta del 9-N".

Finalment, el Departament d'Exteriors insisteix que no existeix "un problema català, però sí el d'Espanya amb un passat autoritari". El memoràndum conclou anunciant que "el Govern està decidit a celebrar un referèndum d'independència l'1 d'octubre" per donar veu al 68% de ciutadans que apunten que volen votar, "segons les últimes enquestes". L'enllaç per visualitzar el documental es troba al final del text enviat.