El Govern portarà la decisió del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística i el català a les escoles davant el Consell d'Europa. Així ho ha anunciat la consellera del Departament d'Afers Exteriors i Govern Obert, Victòria Alsina, que avui s'ha desplaçat a Londres en el marc d'un viatge de feina al Regne Unit que s'allargarà fins demà. En aquest sentit, Alsina ha denunciat que aquest "cop del Suprem", tal com l'ha definit, suposa una vulneració de la carta europea de les llengües minoritàries, un document que, segons ha recordat la consellera, Espanya va rectificar i "incompleix sistemàticament". 

Aquesta carta europea a la qual fa referència la consellera és un acord ratificat a Estrasburg el 1993 pels estats membres del Consell d'Europa per la defensa i promoció de totes les llengües europees que no gaudeixen d'un caràcter d'oficialitat o que, tot i ser oficials en alguns dels signants, no ho són en altres o estan en una situació de debilitat. Per tot plegat, Alsina ha lamentat l'important sotrac que suposa la decisió del Suprem en un model "d'ampli consens social" i ha assegurat que la immersió lingüística és una "línia vermella que el Govern no està disposat que es creui". "És molt greu", ha conclòs la consellera des de Londres. 

Conflicte vigent 

Alsina s'ha desplaçat a la capital del Regne Unit per portar a terme un viatge de feina on mantindrà reunions de treball que "connecten amb les prioritats tant del Departament com del Govern", segons ella mateixa ha explicat, ja que, després del Brexit, "aquest país continua sent un aliat molt rellevant per a nosaltres". A banda de "temes i projectes estratègics", la titular d'Afers Exteriors aprofitarà aquest viatge per explicar que el conflicte català continua vigent: "Hi ha un gran interès a Anglaterra per la situació a Catalunya i exposarem la posició del Govern de la Generalitat". 

De fet, avui la jornada de la consellera es desenvoluparà al Parlament Britànic on es reunirà amb diferents diputats, entre ells l'All-Party Parliamentary Group on Catalonia, un grup de parlamentaris creat arran del seu interès per l'evolució del conflicte català, però també amb altres diputats amb qui es comparteixen interessos en temes de caràcter internacional, com ara la crisi de l'Afganistan.

Relació Catalunya i Escòcia 

A més, Alsina té previst participar en un debat a la Chatham House, un dels think tanks d'afers internacionals més importants del Regne Unit. En ell, conversarà sobre el dret a l'autodeterminació amb professors d'universitats britàniques i diputats del Partit Nacionalista Escocès. En aquest sentit, Alsina vol destacar la importància del dret a l'autodeterminació i com aquest ha d'ajudar a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, així com aclarir que "el que val per Catalunya, val per Escòcia".  Per això, la consellera ha volgut llançar un missatge a la Unió Europea: "No pot tenir un doble estàndard". 

A banda d'aquestes reunions més institucionals, Alsina es trobarà també amb la comunitat catalana que resideix al Regne Unit, a qui des del seu Departament vol donar veu.  "Evidentment, visitaré la delegació, que és essencial, com demostra la gran presència del Govern a la COP26 de Glasgow".

"No hi ha coincidències" 

Finalment, la consellera Alsina ha comentat la situació d'un dels seus predecessors a càrrec d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que aquest dimecres ha hagut de declarar davant la justícia per, suposadament, haver promocionat el procés independentista a l'estranger amb diners públics. "És una prova que la repressió política continua". 

A la imatge principal, la consellera Alsina a Londres / Laura Cercós