El vot dels catalans que resideixen a l’estranger serà molt minoritari en les eleccions al Parlament del 14-F, però no perquè no hi hagi interès, sinó perquè la combinació de les restriccions per la Covid-19, la dificultat d’aconseguir el vot pregat i la confusió produïda per l’intent d’ajornar les eleccions han constituït, segons el responsable de comicis de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), Toni Montserrat, una “tempesta perfecta” que ha disparat l’abstenció al 94%.
Segons informa l’ACN, de les 255.087 persones que resideixen permanentment a l'estranger, només 15.509 s'han pogut registrar, un 6% del total. La xifra, a més, està força lluny de la participació en les eleccions del 21-D del 2017, quan es va aconseguir gairebé un 12% de participació.
La dificultat del vot pregat
Els catalans que viuen a l'estranger han de sol·licitar el vot per poder exercir aquest dret. És el sistema del vot pregat que es va instaurar el 2011 amb l'objectiu d'acabar amb possibles casos de frau. Ara bé, aquest intent per salvaguardar el procés electoral a l'exterior ha generat dificultats als expatriats pels terminis i la burocràcia que implica. La pandèmia encara ha acabat de complicar-ho més enfonsant la participació de la comunitat catalana emigrant en les eleccions del 14-F.
"És com si a tota la població de Badalona se li demanés que omplís un formulari per poder votar. Què passaria? Que un percentatge enorme no l'ompliria", afirma Montserrat per il·lustrar la magnitud del problema. Amb tot, reconeix els "grans esforços" de l'Institut Nacional d'Estadística per facilitar aquesta vegada la petició del vot per Internet, però assegura que molta gent encara prefereix anar presencialment a les ambaixades o consulats. Després han d'esperar les paperetes, però sovint no arriben.
La Covid-19, un obstacle afegit
Les traves burocràtiques habituals i els retards encara s'han fet més dures aquest any per les restriccions de mobilitat arran de la pandèmia. Per exemple, els terminis per demanar el vot van coincidir amb el Nadal, quan molts emigrants viatgen a Catalunya. A la tornada al seu país de residència, havien de fer quarantena.
Des de la FIEC també lamenten la incertesa que va generar l'intent d'ajornament de les eleccions quan quedaven pocs dies per tancar el període de sol·licitud. "És cert que la Junta Electoral el va ampliar, però gairebé no se'n va fer publicitat", critica Montserrat.
La FIEC assenyala un altre obstacle particular d'aquesta convocatòria electoral: la coincidència amb l'estiu a l'Amèrica del Sud. Allà resideix una part important dels catalans expatriats que precisament ara fan vacances.