L'exministra espanyola María Antonia Trujillo ha declarat en una conferència a la ciutat marroquina de Tetuan que les ciutats espanyoles de Ceuta i Melilla "suposen un greuge a la integritat territorial del Marroc" i "són vestigis del passat que interfereixen" en les relacions amb Espanya.

L'exministra participa aquests dies al congrés “Les relacions entre el Marroc i Espanya: ahir i avui”, organitzat per la Universitat Abdelmalek Essaadi de Tetuan. La convenció va ser inaugurada aquest divendres per l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb qui Maria Antònia Trujillo va ocupar la cartera d'Habitatge.

També ha indicat que tant les dues ciutats espanyoles enclavades al nord del Marroc, com els illots de sobirania espanyola al costat de les costes marroquines, són una "greuge a la integritat territorial del Marroc". "Són vestigis del passat que interfereixen en la independència econòmica i política d'aquest país i en les bones relacions entre tots dos països", ha assenyalat l’exministra socialista.

D’altra banda, segons el diari marroquí Rue20, l’exministra Trujillo ha assegurat que Ceuta i Melilla "durant més temps van ser àrabs que cristianes”. Segons ella, és per aquesta raó que "el recurs a la història, al fet històric, s'ha de fer amb prudència i en aquest cas concret l'argument és debatible”. Per a Trujillo, el pes dels arguments històrics i jurídics cedeix davant de l'esdevenir dels fets que reclamen una resposta política, ètica, raonable i acceptable per a tots dos països mitjançant un diàleg obert i sincer.

"Davant els efectes nocius d'unes fronteres no sanes, la resposta política és el diàleg i no mirar cap a una altra banda o el silenci... La reivindicació marroquina sobre la sobirania de Ceuta i Melilla està plenament justificada, inscrita al seu ideari nacional i és irrenunciable", ha afirmat Trujillo. L'exministra també ha comentat que “la solució” per a les ciutats autònomes i els illots espanyols ha de ser “política”.

El govern de Ceuta reacciona

El Govern de la Ciutat Autònoma de Ceuta que presideix Juan Jesús Vivas (PP) ha titllat d'“inacceptable deslleialtat institucional” les paraules de María Antònia Trujillo.

El govern ceutí ha expressat que la "sobirania i espanyolitat de les dues ciutats autònomes no admet discussió ni dubtes". Per aquesta raó, creuen que les seves declaracions "suposen un profund desconeixement de la Història i del Dret, així com una falta de respecte a la ciutadania de Ceuta i Melilla, que som espanyols per sobre de qualsevol altra condició".

Finalment, el govern autonòmic ha advertit que "és d’una inacceptable deslleialtat institucional que algú que ha estat ministra faci declaracions en contra d’Espanya".