Diversos exmembres de Vox, juntament amb altres càrrecs i particulars, han ajudat a elaborar una denúncia contra Vox de la mà d'Alianza Cívica, un partit extraparlamentari, que ha sigut la formació encarregada de recopilar els fets i presentar-los davant del Tribunal de Comptes. Concretament, acusen el partit d'extrema dreta dels delictes de malversació de diners públics, blanqueig de capitals, administració deslleial, finançament il·legal i organització criminal. Cal recordar que aquest tribunal és el que es dedica a perseguir el patrimoni de dirigents independentistes com el president Artur Mas per la causa del procés.

Així es recull en una nota de premsa difosa aquest dimecres, on s'explica que s'han trobat "greus inconsistències en les comptabilitats nacionals i provincials del partit", a més de "missatges d'alts càrrecs reclamant sobres amb diners recaptats en donacions".

Tot això suposaria, segons denuncien, "proves d'un possible falsejament del nombre d'afiliats que justificarien ingressos de procedència desconeguda disfressats de quotes, factures sense CIF ni registre amb les quals Vox carregaria a comptes dels seus càrrecs locals les despeses de les seves activitats i mercadotècnia".

Segons recorda Alianza Cívica, aquesta pràctica hauria violat la Llei de Finançament de Partits Polítics i suposaria un presumpte fraccionament de donacions per poder pagar "l'anòmal lloguer i la reforma de la seva seu central". A més, recorden que aquesta seu és propietat de l'empresa del seu vicepresident primer a càrrec dels comptes del partit. La seu va ser posteriorment llogada a l'Institut Superior de Sociologia, Economia i Política, un centre de formació política vinculat a la ultradretana francesa Marie Le Pen.

"Alianza Cívica inicia aquest procés i els que puguin venir en el futur contra qualsevol altra formació que al nostre judici violi la llei, amb la ferma determinació de posar llum i taquígrafs a la impunitat de la qual gaudeixen els partits polítics rere el parapet de les insuficients i obscures lleis amb les quals ells mateixos es regulen i promulguen en el nostre nom, però sense la nostra veu a costa de la democràcia", conclou l'organització.

Què és Alianza Cívica?

Aliança Cívica es defineix com "el partit de tots, sense ideologies, sense peatges, sense ambició, tan sols amb la fèrria intenció de centrar la vida política en les persones i el seu benestar, aconseguint així que Espanya sigui el meravellós país que pot ser". La formació va néixer en ple confinament per la pandèmia.

 

Imatge principal: el líder de Vox, Santiago Abascal, i el líder de la formació a Catalunya, Ignacio Garriga / Europa Press