El camí cap a la investidura del futur president d'Andalusia no està sent gens fàcil. Després de l'acord que PP i Ciutadans van tancar a finals d'any, els partits de dretes han d'aconseguir ara el suport de Vox. Les exigències del partit d'ultradreta, que compta amb 12 diputats, són el principal escull a superar a dia d'avui.

Les condicions dels ultradretans no són fàcils d'acontentar i passen, per exemple, per eliminar la dotació pressupostària per a violència de gènere. Vox també reclama ser tractat com un interlocutor polític vàlid. En cas contrari, amenacen d'allargar el termini legal d'investidura fins a dos mesos des de la primera votació, prevista per a dimecres vinent 16 de gener.

Ciutadans és, ara per ara, més reticent que el PP a accedir a les peticions de Vox. El PP, en canvi, sí que s'ha obert a mantenir amb ells una reunió per provar d'avançar en un acord de cara a una futura investidura de Juanma Moreno com a president de la Junta. Els secretaris generals dels dos partits, Teodoro García Egea i Javier Ortega Smith, es reuniran demà, dimarts, a Madrid.

García Egea ha demanat a Vox que "si volen debatre sobre lleis, facin les propostes en el Parlament i no a Twitter". Sobre la reunió de demà, ha assegurat que "ningú que vulgui canvis pot negar-se" a l'acord i ha advertit que l'"única esperança de Susana Díaz es diu Vox", ja que l'encara presidenta en funcions pot sortir elegida si el partit que lidera Santiago Abascal no dóna el seu suport al pacte PP-Ciutadans.

Ciutadans no cedeix

La formació taronja manté el pols i no ha accedit a reunir-se amb els ultradretans que els demanen repetir una negociació com la que va tenir lloc per repartir-se la Mesa del Parlament i una petició formal dels vots per part de la presidenta de la cambra, la diputada de Cs Marta Bosquet.

Davant d'aquest escenari, aquest mateix dilluns, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, assegurava que la seva formació "no canviarà ni una coma" de l'acord de govern a Andalusia "per acontentar Vox, al PSOE o a Adelante Andalucía".