Ha arribat el dia D. Per fi, gairebé 44 anys després de la mort al llit, el dictador Francisco Franco serà exhumat del Valle de los Caídos, el mausoleu que es va fer construir amb esclaus. Superats tots els obstacles judicials, i a les portes d'una campanya electoral més incerta del que es pensava, ja està tot a punt. Per això, el govern de Pedro Sánchez ha desplegat un macrodispositiu, que involucra fins i tot l'Exèrcit de l'Aire, i que serà retransmès en viu i en directe per la televisió pública. Malgrat que la promesa era de fer-ho amb discreció, han calculat cada detall. A les sis del matí ja es podran acreditar la premsa. Moncloa ja ha fet proves amb els helicòpters perquè res no falli. El món ho estarà mirant: s'han acreditat uns 500 professionals de 150 mitjans, un terç internacionals.

De fet, la via aèria, si el temps no juga una mala passada, és el pla A. No només hi haurà un helicòpter, sinó que n'hi haurà dos perquè res no falli. Es tracta dels Super Puma del Grup 54 de l'Exèrcit de l'Aire. Tot el que passi portes enfora de la pròpia basílica i del panteó familiar de Mingorrubio serà degudament retransmès. De fet, la retransmissió començarà ja amb l'arribada dels familiars al Valle de los Caídos. Una de les grans imatges serà la sortida del fèretre a espatlles dels seus familiars. No s'han permès honors d'Estat, com la bandera espanyola sobre el fèretre, però sí que el prior beneeixi el mort.

La previsió és que tot plegat comenci a dos quarts d'onze. En funció de com trobin les restes del dictador, així com de les condicions climatològiques, trigarà més o menys el trasllat. La previsió més optimista del procés d'exhumació és d'una hora; la més pessimista, de tres hores. A això caldrà sumar-hi el trasllat, que per aire seria un quart d'hora i per terra mitja hora, i el procés d'inhumació al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio. Allà tindrem la imatge del cotxe fúnebre arribant des d'un heliport proper i que passarà enmig de les dues zones reservades per als mitjans de comunicació. Els públics RTVE i EFE podran accedir encara més endins, sense envair del tot la intimitat, i oferiran les imatges gratuïtament als mitjans espanyols i internacionals.

El dream team del feixisme, estrelles convidades

La referència de persones que podran accedir dins l'epicentre de l'acció és molt reduïda. A banda dels operaris, hi haurà 22 familiars de Franco --néts, cònjuges i besnéts--, la ministra de Defensa en tant que notària major del Regne, alguna altra alta autoritat més i el forense. No obstant això, hi ha alguna estrella convidada per la família que amenitzaran l'exaltació del dictador. El primer, el polèmic prior Cantera del Valle de los Caídos, que no només beneirà el cos sinó que cooficiarà una missa íntima al panteó familiar de Mingorrubio. Allà l'acompanyarà el sacerdot Tejero. És ni més ni menys que el fill d'Antonio Tejero, el colpista condemnat pel 23-F després d'entrar a trets al Congrés dels Diputats.

Un camí replet d'obstacles

Arribar fins al dia D ha costat Déu i ajuda. Sense anar més lluny, el procediment va iniciar-se fa més d'un any, l'agost de l'any passat. I va arribar a posar-se data: el passat 10 de juny. Però la família Franco, disconforme amb la decisió --volia enterrar-lo a l'Almudena, en ple centre de Madrid-- va intentar aturar-ho a través del Tribunal Suprem, que va paralitzar-ho cautelarment, i també a través de jutjats de Madrid. No va ser fins al passat 10 d'octubre que l'alt tribunal va donar llum verda definitiva al govern espanyol per a procedir amb el seu pla de treure el dictador del mausoleu. Els magistrats van enviar un missatge clar al prior del Valle, que amenaçava de no acatar la sentència: l'article 118 de la Constitució obliga tothom a complir les sentències fermes.

Després de Franco, la resta?

Però al Valle de los Caídos no només hi ha Franco i el falangista José Antonio Primo de Rivera, també en un lloc preeminent. Allà també hi ha enterrats milers i milers de republicans en la fossa comuna més gran d’Espanya i que moltes famílies porten anys batallant per a intentar exhumar i donar-los sepultura digna. Alguns no es podran recuperar mai, però altres sí. El decret del govern espanyol, que diu que només hi podran estar “víctimes de la guerra civil”, obre la porta a altres exhumacions.