L'exfiscal en cap de Catalunya José María Mena ha assegurat aquest dilluns que un ambient polític crispat no contribuirà al fet que els presos polítics aconsegueixin el tercer grau penitenciari i ha lamentat que els presos siguin "ostatges d'una batalla política".

Així ho ha dit durant el debat Primeres reflexions jurídiques sobre la sentència del procés, organitzat pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), en el qual ha sostingut que les penes de 9 a 13 anys de presó a què han estat condemnats els presos són "extraordinàriament severes" perquè "a ningú més li passi pel cap alguna cosa semblant". Mena ha asseverat que les penes tenen una funció de "prevenció" davant delictes d'"intencionalitat política", alhora que ha sostingut que, tot i que la resolució sobre el tercer grau correspon a l'administració i es pot recórrer, l'ambient polític pot ser decisiu.

Mena també ha avisat sobre la "situació d'especial complexitat" pel que fa a l'"orientació de la pena", atès que, tal com ha indicat, "no és possible un tractament penitenciari que afecti mínimament les conviccions determinants del propi fet delictiu" o que els faci canviar d'opinió. "Això generarà una situació d'especial complexitat si, pels avatars de la història i dificultats de comprendre la història actual, d'uns i altres, generen una situació en què els condemnats hagin de patir el tractament correccional més enllà del marc d'una administració penitenciària desitjosa de complir la seva obligació", ha apuntat.

Així mateix, ha recordat que "les possibilitats que ofereix el Codi Penal són moltes", entre elles la tipificació dels delictes com "desobediència greu comesa per autoritats, que pot arribar als sis anys de presó". D'una altra banda, sobre la possibilitat que el delicte de sedició sigui extrapolable a altres entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), ha apuntat que també en aquesta hi ha una "estratègia", ja que actuen "de manera organitzada i aturen desnonaments".