L'Exèrcit dels Estats Units ha començat aquest dimecres a expulsar els soldats que s'han negat a vacunar-se contra la Covid-19, una mesura que afecta més de 3.000 uniformats. La secretària de l'Exèrcit, Christine Wormuth, ha comunicat que des de Defensa ja han iniciat "la separació administrativa involuntària" dels militars que rebutgin ser immunitzats contra el coronavirus i no tinguin cap exempció. "Els soldats no vacunats presenten un risc per a la força i posen en perill la seva preparació", ha indicat Wormuth mitjançant un escrit on s'insta els comandants a complir amb aquesta ordre "el més ràpid possible". Segons dades de l'Exèrcit estatunidenc, en data del 26 de gener, el 96% dels militars d'aquesta branca de les Forces Armades està completament vacunat, mentre que 3.350 militars han rebutjat immunitzar-se i han rebut una amonestació oficial.

Pel que fa als permisos d'exempció de vacunació que ha atorgat l'Exèrcit, són 5.900 militars que n'han rebut una de temporal. Sobre aquest punt, l'Exèrcit ha indicat que aquells que hagin sol·licitat una exempció per motius mèdics o religiosos i els casos dels quals encara no hagin estat revisats queden exclosos de l'ordre fins que les seves peticions siguin estudiades. De fet, el secretari de Defensa, Lloyd Austin, va ordenar el passat agost que tots els soldats, tant els que estan en actiu com a la reserva, es vacunessin en compliment amb l'ordre del president dels EUA, Joe Biden, que tots els empleats federals s'immunitzessin contra la covid. Tot i això, des de Defensa han permès que cada branca de les Forces Armades estableixi els seus propis terminis de vacunació. N'és un bon exemple el fet que tant l'Armada com la Força Àrea van començar a donar de baixa els soldats no vacunats el passat desembre.

Enviament de tropes a Ucraïna

El president estatunidenc, Joe Biden, ha donat llum verda al desplegament d'uns 3.000 soldats nord-americans a l'est d'Europa en els pròxims dies. Així, en ple enfrontament amb Rússia per la crisi amb Ucraïna, el portaveu del Departament de Defensa dels Estats Units, John Kirby, ha anunciat en roda de premsa que 1.000 militars es desplegaran a Romania. Pel que fa als 2.000 militars restants, seran enviats a Polònia i a Alemanya. Així doncs, els 3.000 soldats se sumen als 8.500 que el Pentàgon va preparar el mes passat per desplegar-se a Europa si cal. Segons Reuters, els moviments estratègics militars tenen com a objectiu tranquil·litzar els aliats de l'OTAN davant l'acumulació militar russa a la frontera amb Ucraïna. Concretament, les tropes nord-americanes destinades a Ucraïna inclouen equips de combat de brigada addicionals, personal de logística, suport mèdic, suport a l'aviació i forces implicades en missions d'intel·ligència, vigilància i reconeixement.

Mentrestant, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha fet declaracions sobre la crisi d'Ucraïna i la disputa amb els Estats Units i l'OTAN. El màxim mandatari rus ha alertat que, si Ucraïna entra a formar part de l'OTAN, pot derivar en una guerra oberta entre Rússia i l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord pel control de la península de Crimea. El mandatari rus ha expressat: "Imaginem que Ucraïna, com a país de l'OTAN, inicia una operació militar pel control de Crimea. Què fem? Batallem amb l'OTAN? Algú ha pensat en això? Sembla que no". Putin ha posat èmfasi en el fet que "és Ucraïna qui contempla en la seva doctrina militar el fet de recuperar Crimea". "No és una cosa que diguin en públic, és que està escrit als seus documents", ha etzibat el president de Rússia.