L'exsecretari d'Estat d'Administració Territorial Roberto Bermúdez de Castro, encarregat d'executar a Catalunya l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha lamentat que l'Executiu de Rajoy va perdre el relat sobre el referèndum de l'1-O: "L'error nostre més gran com a govern va ser que vam perdre el relat absolutament, nacional i internacional".

"El relat previ a l'1-O, sobretot internacionalment, crec que el vam perdre, el relat del mateix dia de l'1-O el vam perdre i fins i tot el relat posterior", ha opinat en una entrevista en Onda Cero aquest dijous.

Ha afirmat que van optar per aplicar "un 155 curt" amb el que van controlar tot excepte la televisió, però ha demanat ser clar i reconèixer que no va funcionar. Encara així, ha assegurat que els dirigents que hi havia en aquell moment en la Generalitat van col·laborar amb el Govern en l'aplicació del 155: "Tothom es va posar a la nostra disposició".

A més, ha augurat que el president de la Generalitat, Quim Torra, tornarà a intentar una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i Catalunya acabarà de nou en un 155, amb un ampli consens polític i "tristament més llarg".

Forces de seguretat

Sobre l'actuació policial durant el referèndum de l'1-O, ha dit que aquestes imatges es van produir perquè l'altra part va buscar la foto: "Quan poses nens, persones grans i, davant d'ells, poses gent amb ganes de cargolar-la, ja que lògicament aquesta foto s'aconsegueix".

Bermúdez de Castro ha reconegut com "un error" que les forces de seguretat de l'Estat enviades a Catalunya durant el referèndum no estiguessin en les millors condicions als vaixells en els quals van pernoctar, i ha lamentat que no hi havia altres instal·lacions que els poguessin acollir.