El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha atacat el possible nou referèndum a Escòcia en la vigília de les eleccions escoceses de demà, i ha posat com a argument ni més ni menys que la Covid. 

"Crec que la majoria de la gent d'Escòcia, la majoria de tot el Regne Unit, sent que ..., a mesura que sortim junts d'una pandèmia, no és el moment de caure en una imprudència i crec que és irresponsable celebrar un segon referèndum", ha indicat Johnson en unes declaracions radiofòniques.

En la política britànica no està ben vist oposar-se per principi a consultes populars, i alguns observadors atribueixen a això que Johnson faci referència a qüestions indirectes.

Reuters

 

Els escocesos votaran el 6 de maig en unes eleccions en què la primera ministra, Nicola Sturgeon, busca aconseguir una majoria absoluta que li permeti portar a Londres el "mandat" per a un segon referèndum d'independència. En uns comicis marcats per la Covid-19, l'aparició d'Alba, el partit de l'exprimer ministre Alex Salmond i la disputa amb el govern britànic per un nou referèndum sobre la independència, l'expert del Centre on Constitutional Change Daniel Cetrà ha assegurat que "el gran dubte és si el Partit Nacional Escocès (SNP) tindrà majoria per ell sol o si necessitarà suports".

Amb la majoria, Sturgeon es juga poder pressionar Londres amb el "mandat" per a un nou referèndum, ha indicat el professor de Política a la Universitat d'Essex Robert Johns, que alerta que no tenir majoria farà encara més difícil que Londres accepti una nova votació.

Igual que Cetrà i Johns, el professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Glasgow Robert Liñera ha assenyalat que són unes eleccions "força ordinàries" on bàsicament el que està en joc és si l'SNP podrà revalidar govern amb una majoria absoluta i quin serà el primer partit de l'oposició. "No hi ha cap escàndol que afecti la gestió de l'SNP", ha afirmat Liñera.

En cas que Sturgeon no tingui majoria absoluta, Johns creu que el govern de Boris Johnson, que rebutja una nova votació sobre la independència, té més fàcil argumentar que no existeix un "mandat" per a una votació.

Tanmateix, el professor de Política a la Universitat d'Essex defensa que més que ser un argument "plausible" serviria per justificar la negativa de Johnson al referèndum. "No tindria massa sentit si és evident que hi ha una majoria de diputats al parlament escocès que volen la independència", assenyala.

A la incògnita sobre si l'SNP aconseguirà la majoria absoluta o no, s'hi suma l'aparició en l'escenari electoral del partit Alba, liderat per l'exprimer ministre Alex Salmond. Segons Liñera, el nou partit independentista ha estat un moviment de Salmond per "revifar la seva figura política" i "condicionar el debat intern" a l'independentisme, pressionat per una estratègia "més agosarada".

En cas que el partit de Salmond aconsegueixi representació a la cambra, Cetrà creu que tindrà l'objectiu de "pressionar" Sturgeon perquè abandoni el "pragmatisme", demani immediatament el referèndum o l'impulsi directament des del Parlament escocès.