Miguel Ángel Guzmán va ser viceconseller de Salut de la Junta d'Andalusia fins fa tres mesos. Tanmateix, en dos anys i mig, Guzmán va adjudicar a dit contractes per valor de 43,6 milions d'euros a 11 hospitals i clíniques privades del grup Asisa a Andalusia, empresa per la qual ha fitxat ara com a director mèdic a la comunitat, segons informa elDiario.es. Aquestes adjudicacions es van fer en el marc de sanejar les llistes d'espera enviant pacients a la sanitat privada, de manera que es van adjudicar contractes sense publicitat, ni concurrència competitiva ni fiscalització prèvia. 

Tot plegat va passar entre el gener del 2021 i el juny de 2023, sota el pretext d'alleugerir "sobrecàrrega a la xarxa pròpia derivada de la pandèmia covid-19", segons el títol dels expedients. Documents que porten la signatura de Guzmán quan encara era general del Servei Andalús de Salut (SAS). L'origen d'aquests contractes d'emergència, que es van subscriure amb un total de 79 hospitals i clíniques privades d'Andalusia, és a l'Expedient 110/2021, un Acord d'Emergència de 20 de gener de 2021.

Incompatibilitat 

Segons detalla elDiario.es, el fet que Guzmán hagi entrat en una empresa del sector on ha tingut competència directa en un període menor de dos anys podria considerar-se un incompliment la Llei d'Incompatibilitat, fet que sosté l'oposició. Per la seva banda, Guzmán nega que passar del seu lloc a la Junta a una asseguradora privada, en només tres mesos, impliqui cap incompatibilitat o porta giratori, ja que Asisa no té en aquest moment cap vincle amb el govern andalús. 

La llei del 2006 prohibeix "l'exercici per si mateix o per persona interposada de càrrecs de tot ordre, funcions de direcció o de representació, així com d'assessorament i mediació d'empreses o societats concessionàries, empreses immobiliàries, contractistes d'obres, serveis o subministraments, o amb participació o ajudes del sector públic sigui quina sigui la configuració jurídica d'aquelles". 

Per altra banda, el govern andalús es distancia lleugerament. Poc després que es donés a conèixer el fitxatge de Guzman, el portaveu del govern andalús, Ramón Fernández Pacheco, va explicar a preguntes dels periodistes: "No ens consta que s'hagi incomplert cap norma. Recollirem tot el que és concernent a aquesta situació i ho analitzarem per adoptar les mesures que calgui adoptar. Totalment en contra de qualsevol mena de portes giratòries, per descomptat que sí, però també en contra que el pas per la política acabi perjudicant aquelles persones que decideixen fer el salt a la privada".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!