La gestió dels efectes que està tenint la guerra d'Ucraïna al continent europeu ha posat diversos presidents i primers ministres en el punt de mira. De fet, en alguns d'aquests països s'ha pogut constatar el desencís i l'enuig de la ciutadania amb nombroses decisions que han adoptat els països. I precisament, un dels que surt més perjudicat a escala europea és Pedro Sánchez, segons una enquesta d'Euroskopia, un consorci format per vuit empreses demoscòpiques de diversos països europeus i que publica el diari El Mundo. L'estudi, fet a Itàlia, França, Grècia, Alemanya, Polònia, Països Baixos, Espanya, Portugal i Àustria, indica que, entre els primers ministres i líders d'Europa, Sánchez és qui rep una pitjor valoració ciutadana i el suspenen amb un 4,5.

Un altre espanyol que figura a la llista de líders que havien de rebre una valoració per part dels enquestats és Josep Borrell, l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat. L'exministre socialista també suspèn (4,7). Retornant al president del govern espanyol, destaca que rep un dur correctiu de valoració per part dels espanyols (4,2), però encara és pitjor vist a Àustria (3,9). Els únics països que aproven la gestió de Pedro Sánchez són França (5), Portugal i els Països Baixos, on la mitjana se situa en el 5,5. Paradoxalment, Borrell aprova a l'Estat espanyol (5,2), mentre que també ho fa entre els ciutadans portuguesos (5,4), holandesos (5,3) i polonesos (5,1).

Macron, el líder més valorat de la UE

El líder més ben valorat pel que fa a la guerra ucraïnesa, a parer dels enquestats de nou països europeus, és Volodímir Zelenski (6,2). El president d'Ucraïna rep una valoració especialment alta a Polònia (8,3), Portugal (7,8) i Espanya (6,7). En canvi, Zelenski suspèn a Itàlia i Àustria amb un 4,7, i resulta més cridanera la nota obtinguda a Grècia: 4,1. En el marc de la Unió Europea, el que és més aplaudit és el president de França, Emmanuel Macron, que aprova amb un 5,2. De fet, és exactament la mateixa nota que li posen els francesos. Els ciutadans grecs, però, el valoren prou bé (6,1), així com a Portugal i Espanya (5,8). Encara entre els aprovats, hi ha Joe Biden (5,1) i el ja exprimer ministre d'Itàlia, Mario Draghi (5).

A partir d'aquí, la resta de personalitats que formen part de les preguntes de l'estudi demoscòpic suspenen. La llista la formen Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea (4,9); Boris Johnson, l'encara primer ministre del Regne Unit (4,7); Mateusz Morawiecki, primer ministre de Polònia (4,7); i Olaf Scholz, canceller d'Alemanya (4,6). En l'altre extrem, els pitjors valorats pel conflicte d'Ucraïna són Xi Jinping, president de la Xina (3,1); i Vladímir Putin, president de Rússia (1,7). En el rànquing de valoració que fan els espanyols, la primera posició és per Volodímir Zelenski (6,7), seguit d'Emmanuel Macron (5,8), Ursula von der Leyen (5,6), Mario Draghi (5,4), Josep Borrell (5,2), Joe Biden (5,2), Olaf Scholz (5,2), Mateusz Morawiecki (5), Pedro Sánchez (4,2), Xi Jinping (3,5) i Vladímir Putin (1,3). Com a curiositat, Putin només supera el 2 de mitjana a França (2,1) i Grècia (2,6).