L'eurodiputat de Ciutadans Javier Nart, l'exdirigent socialista Joaquín Leguina i dirigents del PP es troben entre els signants d'un manifest contra l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos. Gairebé 19.000 persones han signat el document que han impulsat 200 polítics i historiadors contra la proposta del govern de Pedro Sánchez de reformar la Llei de Memòria Històrica.

Entre els firmants destaquen els eurodiputats Javier Nart (Cs) i Enrique Calvet (exUpYD i ara membre del mateix grup que Cs com a independent), l'expresident de la Comunitat de Madrid, Joaquín Leguina, i els exministres del Partit Popular Alberto Ruiz-Gallardón, Jaime Mayor Oreja i Rafael Arias-Salgado. 

 

Sota el títol Manifest per la història i la llibertat, el document assegura que la reforma de la Llei de Memòria Història és "totalitarista, antidemocràtica i criminalitzadora". "No s'ha d'esborrar per una llei la cultura, el sentiment o la memòria d'un poble. Estem davant una llei de tipus soviètic, que no respecta la pau i la llibertat. La interpretació dels fets no pot cedir a cap manipulació partidista", afirmen.

Els signants titllen de "dramàtic" que, quaranta anys després, "s'intenti anul·lar la llibertat de pensament dels espanyols". "Només serveix per reobrir ferides ja cicatritzades", afegeixen.