Eurodiputats de diferents formacions de l’estat espanyol, entre les quals Podemos, han signat un manifest en què es reclama la llibertat immediata de Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez i es reivindica el dret fonamental a la llibertat d’expressió. El text l'han fet arribar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez; a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; al vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, i al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a més d'enviar-ne una còpia al president del Parlament Europeu, David Sassoli.

El document l’han signat els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que n'han estat impulsors, i la republicana Diana Riba, però també l’eurodiputat Ernest Urtasun, de Catalunya en Comú; Miguel Urban Crespo, Eugenia Rodríguez Palop i Idoia Villanueva, de Podemos; Manu Pineda d’IU, Izaskun Bilbao del PNB, i Pernando Barrena, de Bildu.

El text, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, recorda que els presidents d’Òmnium i l’ANC van ser condemnats a 9 anys de presó pel Tribunal Suprem acusats de sedició, i que Amnistia Internacional va reclamar la seva posada en llibertat; que, després de dos anys d’empresonament, han recorregut davant del Tribunal Constitucional i han demanat que se’ls suspengui la pena; que el 13 de maig Amnistia Internacional va tornar a demanar la seva posada en llibertat i va presentar un informe en què considera que s’ha restringit els seus drets a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica.

Davant d’aquesta situació, els eurodiputats que signen el document expressen la solidaritat amb Sànchez i Cuixart i les seves famílies, així com el rebuig d’una sentència que consideren injusta i que crea un greu precedent per al dret de protesta.

Reclamen que es tingui en consideració l’informe d’Amnistia Internacional i, d’acord amb les seves conclusions, que Cuixart i Sànchez siguin posats en llibertat de manera immediata. A més, insten el govern espanyol a promoure la reforma del Codi Penal com assenyala l’informe d’Amnistia Internacional amb l’objectiu de derogar o reformar els delictes de sedició i rebel·lió, atès que la interpretació que en fa el Tribunal Suprem és contrària al principi de legalitat.

Finalment, reclamen que la desescalada del coronavirus faciliti que tots els presos que es troben en règim semiobert puguin beneficiar-se dels permisos per abandonar la presó i estar-se als seus domicilis mentre continua la crisi sanitària.

Aquesta iniciativa reprodueix un manifest en el mateix sentit que van signar a finals de maig diputats d'Unidas Podemos, PNB i Bildu junt amb els d'ERC, JxCat i la CUP al Congrés.