Més querelles pel CatalanGate. L’eurodiputat republicà Jordi Solé, a través de l’advocat Andreu Van den Eynde, ha presentat  aquest dilluns al jutjat de guàrdia una querella per haver estat espiat amb el programa Pegasus, com certifica la investigació de Citizen Lab, segons informa el partit. El president del grup parlamentari i del Consell Nacional d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, i l’eurodiputada Diana Riba,  ja van presentar una querella, que ha recaigut en el jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, després que el jutjat d’instrucció 32, que té les primeres querelles dels líders d’ERC, presentades el 2020 i ara arxivades de forma provisional, no  vol acumular-les.

En el comunicat, ERC precisa que Solé també amplia l’acció legal contra l’empresa NSO, propietària del programari espia Pegasus,  tot i que sol·licita que la investigació es centri en el Centro Nacional de Inteligencia (CNI). En la querella, es destaca “la gravetat del cas d’espionatge polític més gran conegut fins ara, el qual atempta contra el secret de les comunicacions, la intimitat i, en el cas de Solé, la immunitat parlamentària”. Dels republicans espiats, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, encara no ha exercit el seu dret de denunciar-ho.

Reclam d’impuls

Precisament, la setmana passada,  es va saber que el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona, amb el suport del fiscal especialitzat de delictes econòmics, va rebutjar acumular la querella de la CUP a la causa de l’expresident del Parlament i conseller d'Empresa, Roger Torrent, i la de l’exdiputat, Ernest Maragall. I davant aquesta resposta, els advocats de la CUP, Òmnium i ERC van demanar als  titulars dels jutjats que tenen les seves causes, que les admetin a tràmit ja i que comencin la investigació. També van denunciar les dues velocitats en què s’investiga l’espionatge en funció de qui són les víctimes: veloç  des de l’Audiència Nacional en el cas del president del govern espanyol i ministres, i encallat en el cas dels independentistes catalans. Per ara, no hi ha resposta dels tres jutjats de Barcelona, als quals ha recaigut les querelles pel Catalan Gate. Falta per saber, on anirà la querella dels espiats de l'ANC.

Israel

Així, el penalista Benet Salellas ha enviat un escrit al jutjat d’instrucció 21 de Barcelona, a qui ha recaigut la querella dels tres afectats d’Òmnium, i al  jutjat d’instrucció 22,  per la querella dels tres espiats de la CUP, perquè admetin a tràmit les querelles i comencin a aprovar actuacions. Van del Eynte també li ha demanat a la titular del jutjat d’instrucció 24,on han recaigut les querelles de Jové i Riba.  A més, tots dos penalistes demanen als jutges que s’adhereixin a la comissió rogatòria a Israel, on viatjarà el jutge José Luis Calama de l’Audiència Nacional,  com ell mateix va acordar la setmana passada per interrogar com a testimoni un responsable de l’empresa NSO. Aquesta petició també s’inclou en la nova querella de l'eurodiputat Solé.

Els afectats de la CUP i Òmnium es querellen contra els responsables de l’empresa NSO Group, en considerar-la responsable del mal ús del programari Pegasus en haver-los espiat, i s'ha demanat una comissió rogatòria a Luxemburg, on té seu NSO per requerir-li informació sobre la seva relació amb l’Estat espanyol, ja que inicialment s’indica que només es ven aquest malware a governs. El fiscal de delictes econòmics, Roberto Valverde, ha considerat que com l’empresa no té seu a l’Estat espanyol, per falta de jurisdicció per investigar-la.