En moments excepcionals, decisions excepcionals. La frase la va encunyar Artur Mas durant un Debat de Política General l'any 2012. Des d'aleshores aquesta afirmació s'ha anat declinant en diversos formats al llarg de procés. L'últim cas, la CUP, que la setmana passada decidia "fer un pas endavant" davant "d'un moment d'excepcionalitat política" i presentar-se per primera vegada a les eleccions espanyoles, una decisió que va prendre's en un consell polític i amb un marge extremadament ajustat entre partidaris i detractors. Ara, al partit treballen contrarellotge per confeccionar les llistes. Una comissió formada per membres del Secretariat Nacional i del grup parlamentari es troba immersa en la recerca de militants disposats a representar la candidatura al Congrés. Sonen Reguant i Botran. En canvi, l'opció de Boya s'esvaeix.

Els anticapitalistes sempre han prioritzat el projecte per damunt dels noms a l'hora de confeccionar candidatures i aquesta segueix sent la premissa. Amb tot, el fet que hagin anat creixent i guanyant representació institucional al llarg dels anys fa que cada vegada comptin amb més cares conegudes que, amb tota probabilitat, acabaran trufant les llistes al Congrés. A l'última assemblea cupaire les bases van acordar reobrir la porta als seus antics càrrecs electes perquè puguin tornar a presentar-se a unes eleccions. 

Dilluns vinent, 7 d'octubre, és la data límit per presentar les llistes definitives a la Junta Electoral Central i lliurar els avals que ara mateix encara s'estan recollint. De la mà del Partit Pirata, la CUP es presenta per les quatre demarcacions catalanes -Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona- i no hi serà, en canvi, al Senat. La comissió es troba en plena exploració de noms que vulguin assumir la representació de la candidatura CUP-Per la Ruptura, una tasca que ha d'acabar en les properes hores. 

Segons expliquen fonts coneixedores d'aquest procés, entre els noms que "sonen amb força" hi ha els dels exdiputats al Parlament Eulàlia Reguant i Albert Botran, que formen part del Secretariat Nacional. Aquest dijous, en una entrevista a Ràdio 4, el diputat Carles Riera ha descartat que David Fernàndez o Anna Gabriel puguin situar-se en llocs de sortida. Ara bé, algunes veus no descarten la possibilitat que puguin tancar la llista de manera simbòlica. Tot i que dins la formació hi havia qui apostava obertament per Mireia Boya, segons ha pogut confirmar aquest diari, l'exdiputada -que el maig passat va abandonar la direcció del partit arran d'una agressió psicològica d'un company- "no hi serà". Aquest novembre, Boya s'enfronta al judici per desobediència al costat de la Mesa del Parlament

En qualsevol cas, i en relació a la confecció de les llistes, la versió oficial del partit és que es tracta d'un tema delicat, "és material sensible". 

Un cop finalitzi el que la mateixa CUP bateja com a "període de prospecció", es traslladarà una proposta d'encapçalament de les quatre llistes -concretament els cinc primers noms- a tota la militància i a les organitzacions que els donen suport (Endavant, Poble Lliure, Arran, etc). La validació serà telemàtica i la votació es farà aquest dissabte. 

El que la comissió està acabant de tancar és si hi ha un o més candidats disposats a anar de cap de llista. Si n'hi hagués més d'un, es decidirà qui va primer en funció del suport recollit entre la militància. En un comunicat, la CUP lamenta que "l'ajustat calendari electoral no ha permès fer un procés d’elaboració de llistes tan participatiu com a les altres comtesses electorals". 

Com a referència a l'hora de fer pronòstics sobre les possibilitats de la CUP el 10-N hi ha l'experiència del Front Republicà d'Albano Dante Fachin, que va provar-ho el 28-A i va quedar-se a molt poquet d'obtenir representació, amb 110.000 vots.