Eugenio Pino, exnúmero dos de la policia espanyola i considerat el responsable directe de la policia patriòtica del PP en l'etapa de Jorge Fernández Díaz al capdavant del Ministeri de l'Interior va admetre davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata el 16 de febrer passat, que algunes de les seves afirmacions per escrit es basaven en simples rumors. Entre elles, que l'expresident Jordi Pujol havia pagat 700.000 euros a l'agència de detectius Método 3 per la informació del pendrive amb dades relatives a la seva família.

Així consta en diversos àudios difosos per la Cadena Ser. La Brigada Anticorrupció de la Policia va obrir diverses línies d'investigació a partir del llapis de memòria, però el jutge va obrir una peça a banda després de la denúncia de Método 3, Francisco Marco, que dos agents els havien robat informació dels seus ordinadors en connivència amb la Policia. Les proves obtingudes de manera irregular podrien donar peu perquè les defenses dels Pujol sol·licitessin la nul·litat del procés i que el jutge l'anul·lés en tot o en part.

Per això, De la Mata va citar Pino com a testimoni en la seva qualitat de Director Adjunt Operatiu de la Policia (DAO) i Marcelino Martín Blas, subordinat seu en Assumptes Interns, per aclarir com es va obtenir el llapis de memòria. Tots dos van escenificar davant el jutge l'enfrontament que mantenen entre ells.

En aquesta declaració, Pino va incórrer en nombroses contradiccions, no va aclarir si el pendrive provenia de Método 3 i va arribar a justificar-se dient que confia en la seva "poderosa imaginació com a policia" per arribar a les seves conclusions. "Entenc, per la meva imaginació poderosa com a policia, que és Método 3. Ara bé, si em pregunta si ho juro davant la Bíblia, li diré que no", afirma.

Investigacions a Andorra

"He donat per fet sempre que van ser els detectius, però no necessàriament van ser els detectius. Potser van ser altres empleats de Método 3. Sempre tinc aquest defecte en aquest sentit", va explicar. Tot i que admet instruccions seves perquè s'investigués a Andorra la família de Jordi Pujol, davant el jutge no aclareix si es van fer servir fons reservats. 

En l'escrit remès al jutjat el novembre, en canvi, Pino va sostenir que van ser dos exdetectius de l'agència barcelonina implicada en l'escàndol de les gravacions de La Camarga, Antonio Tamarit i Julián Peribáñez, els qui van entregar un pendrive amb informació sobre polítics catalans. "Vaig donar per fet que era Método 3 perquè Marcelino s'encarregava de Método 3, però no em va dir res", admet. 

Mentre en el seu escrit Pino va afirmar que l'expresident de la Generalitat havia pagat 700.000 euros a Método 3 pel llapis de memòria, davant del jutge va afirmar que es tractava només d'un rumor. I arriba a admetre que caldrà modificar el procediment, després de demanar perdó.

Pino va ser el cap de la denominada "policia patriòtica", que va elaborar informes contra dirigents independentistes com el del compte fals a Suïssa de l'exalcalde Xavier Trias. Les activitats d'aquest grup policial s'han vinculat amb l'anomenada Operació Catalunya per desacreditar el moviment independentista.

L'Operació Catalunya va ser ordida al Ministeri de l'Interior, com evidencien les converses gravades al ministre Jorge Fernández i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. L'existència de l'Operació, que Jorge Fernández i el govern del PP neguen, va ser així mateix reconeguda davant del jutge pel comissari José Villarejo, un altre dels principals agents implicats.