Un acte a Kanbo (Iparralde) posa punt final a la vida de la banda terrorista ETA. Una jove serà l'encarregada de llegir, en eusquera i en "representació del nou futur al País Basc", la denominada Declaració d'Arnaga que sorgeixi de la Trobada Internacional per avançar en la Resolució del Conflicte, que se celebra a la localitat vascofrancesa.

A les 11 del matí han començat a arribar a Vil·la Arnaga, el lloc de la trobada, les personalitats internacionals, que seran rebudes per Anaiz Funosas (Bake Bidea), Agus Hernan (Fòrum Social), l'impulsor del GIC, Brian Currin, i el president de la Mancomunitat d'Iparralde i alcalde de Baiona, Jean René Etchegaray.

Entre els agents polítics que hi seran presents hi ha l'alcalde d'Hendaya, Kotte Ecenarro; el senador de LR (Les Republicains) Max Brisson; la senadora del PS Frederique Espagnac; els diputats de Modem Florence Lasserre i Vincent Bru, i l'alcalde de St-Pierre, Alain Iriart.

També han anunciat la seva visita un centenar de representants polítics, sindicals i socials. Al llistat de convidats també s'hi ha sumat la presència de l'exmembre d'ETA Eugenio Etxebeste, Antxon, i l'antic secretari general de LAB Rafa Díez Usabiaga.

Està previst que la trobada comenci a les 12 hores i tindrà com a ponents, juntament amb Brian Currin i Jean René Etchegaray, l'exalcalde de Cambo Vicent Bru i l'excap de Gabinet de Tony Blair Jonathan Powell.

Cap a les 13 hores es passarà a llegir la declaració que surti de la trobada i que, segons han indicat els organitzadors, llegirà "una noia jove". "La Declaració d'Arnaga mira cap a un nou futur al País Basc, i en representació d'aquest futur la declaració serà llegida per una noia jove", han indicat.