L'anunciada presència del rei Joan Carles I al funeral de la reina Elisabet II ha causat estupefacció a Alemanya. La revista Stern, una de les més importants del país, ha assenyalat que tot i les acusacions de corrupció contra el rei emèrit, aquesta serà "la primera aparició conjunta de la família reial espanyola en dos anys i mig", perquè fins ara Felip VI havia marcat distàncies amb el seu pare perquè no li donés mala imatge.

Stern Felip VI Joan Carles
L'exrei assistirà al funeral de la reina, diu Stern

"El 19 de setembre tindrà lloc el funeral d'estat de la reina Isabel II (1926-2022). El rei espanyol Joan Carles I (84) és un dels aproximadament 2.000 convidats. Es diu que assistirà al funeral a l'abadia de Westminster juntament amb la seva dona Sofia (83), el seu fill el rei Felip VI (54) i la seva dona Letícia (50). Així ho informa la cadena de televisió RTVE citant la família reial. Serà la primera aparició conjunta de la família reial espanyola en dos anys i mig", assenyala.

La revista recorda que l'última aparició conjunta de la família reial espanyola va ser a principis del 2020 al funeral de la germana de Joan Carles, María del Pilar (1936-2020). "El juny del mateix any, el Tribunal Suprem espanyol va iniciar una investigació per corrupció contra Joan Carles I. Com a conseqüència, a l'agost, la Casa Reial va anunciar que el monarca de 84 anys ja no viuria a Espanya. Segons les seves declaracions, volia evitar un dany més gran a la reputació de la Casa Reial i per això marxava", recorda.

Explica que, tot i que a Espanya s'han tancat totes les causes contra el rei emèrit, segueix fugit a Abu Dhabi, i no es preveu que torni a Madrid a mitjà termini. "Tot i que ara s'han tancat totes les investigacions sobre les seves finances i no s'han presentat càrrecs [a Espanya], Joan Carles I continua vivint a l'exili a Abu Dhabi. El març de 2022, va confirmar que romandria als Emirats Àrabs Units. Ha decidit viure-hi "de manera permanent", però viatjarà a Espanya "freqüentment", segons assenyala El País citant una carta de Joan Carles I al seu fill Felip VI", apunta.

Curiosament, l'única causa que li queda oberta a Joan Carles és al Regne Unit, per la denúncia que li va presentar la seva antiga amant, Corinna Sayn-Wittgenstein. Corinna va aconseguir que l'Audiència britànica retirés la immunitat de processament del rei emèrit perquè, com qualsevol altre ciutadà, després de la seva abdicació fa vuit anys, aquest ara pot ser jutjat en un tribunal britànic, en aquest cas per assetjament extrem i vigilància il·legal. L'examant al·lega que la persecució va ser duta a terme per funcionaris dels serveis secrets espanyols, arran de la seva ruptura sentimental. El jutge de l'Audiència, el jutge Nicklin, ha determinat que el monarca emèrit espanyol no gaudia de la immunitat diplomàtica que li atorgava el càrrec de cap de l'Estat, perquè quan suposadament van passar els fets denunciats, ja havia abdicat. "A Espanya només hi ha un rei i un cap d'estat i, des del 19 de juny de 2014, aquest és el seu fill, el rei Felip VI", va recordar el jutge.