La candidata d'Unides Podem-Esquerra Unida a València, Pilar Lima, ha anunciat que la seva formació estudia mesures legals contra El Hormiguero després que en el programa es fes befa de la seva condició sexual i que sigui sorda. Durant l'emissió d'aquest dimarts, Pablo Motos, acompanyat de l'humorista gallec i col·laborador del programa, Miguel Lago, es van burlar de Lima. Motos va preguntar quins eren els requisits que havia de tenir un candidat a les eleccions. Seguidament, Lago comença a riure i diu "sorda", és aquí quan cita la candidata de València i explica: "És que la de València, diu Irene Montero: La millor candidata, sorda, bollera. És que ja val tot. I aquí tenim un coix", diu mentre segueix rient. Ara, Podem està estudiant les vies davant els òrgans fiscalitzadors dels mitjans de comunicació, com la Direcció de Telecomunicacions i Sector Audiovisual de la CNMC, així com la via penal per discriminació castigada per l'article 510 del Codi Penal.

"No som objecte d'acudit"

Pilar Lima considera preocupant que programes en horari de màxima audiència que veuen milions de famílies i de joves "ens discriminin entre riures a les persones LGTBI+ i a les persones amb discapacitat". "No som objecte d'acudit, som persones amb tots els drets polítics i podem ser alcaldesses, clar que podem", afegeix. En aquest sentit, la candidata de Podem a l'alcaldia de València ha explicat que "els comentaris homòfobs i vexatoris" abocats durant l'emissió de El Hormiguero d'Antena3, "Pablo Motos i el seu col·laborador, Miguel Lago, atempten contra el TÍTOL I Article 4 de la Llei 13/2022, de 7 de juliol, General de Comunicació Audiovisual, en el qual s'indica que la comunicació audiovisual serà respectuosa amb la dignitat humana i els valors constitucionals" i "no incitarà a la violència, a l'odi o a la discriminació contra un grup o membres d'un grup per raó d'edat, sexe, discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, raça, color, origen ètnic o social, característiques sexuals o genètiques, llengua, religió o creences, opinions polítiques o de qualsevol altre tipus, nacionalitat, patrimoni o naixement".

Lima ha rebut el suport de companys de la formació entre ells, la ministra Irene Montero, que a través del seu compte de Twitter s'ha preguntat: "De què riuen? Orgullosa de qui ets Pilar. Prou de discriminació o de burla". 

Per la seva banda, el portaveu de Podemos, Pablo Echenique, també ha denunciat els comentaris a Twitter afirmant que "és realment fastigós difondre odi d'aquesta manera contra les persones amb discapacitat i LGTBI".

"Sorda, bollera i conquerint drets per a totes!"

Pilar Lima també va denunciar a les xarxes socials sobre aquesta qüestió i reflexionava que "fa un temps una persona negra no podia ni asseure's en un autobús". En aquesta línia, ha recordat que també era impensable que una dona ocupés qualsevol responsabilitat política. "Fa un temps, les persones LGBTI+ no teníem drets. I fa no gaire ningú s'imaginava que una sorda pogués ser representant del poble. Però aquí seguim, amb el fil de la Història de la conquesta de drets. Sorda, bollera i conquistant drets per a totes! La pitjor sordesa és la de la ment. I la ment de Motos és tirant a fluixeta", va concloure. A més, Lima lamenta que "per comportaments com el d'aquests intoxicadors existeix el bullying i la discriminació i hem de combatre'ls amb totes les eines, per actituds així fan que hàgim d'aplicar la llei LGBTIal màxim i des de València".