El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebut una quinzena de demandes que tenen a veure amb el procés independentista de Catalunya i el referèndum d'independència del 2017, que considera "extremadament importants" i a les quals donarà prioritat. "Com a casos d'impacte, se'ls donarà prioritat", ha subratllat aquest dijous en conferència de premsa la presidenta del Tribunal d'Estrasburg, Síofra O'Leary, a preguntes d'EFE, sense donar més precisions sobre terminis.

Ha explicat que les 15 denúncies que han rebut, les últimes molt recentment, constitueixen "un grup particular", que ha agrupat en tres categories, la més nombrosa la dels polítics del procés condemnats per sedició i malversació. Com hi ha hagut canvis legislatius en els delictes de sedició i de malversació de fons públics en les últimes setmanes, amb una reducció de les penes, i alguns dels demandants han mostrat intenció de demanar una revisió de les seves condemnes davant les jurisdiccions espanyoles, O'Leary ha precisat que això pot influir en com i quan es tractarien. "Seguirem els esdeveniments molt de prop", ha afirmat la presidenta del TEDH.

Les altres dues categories tenen a veure amb l'exercici dels drets polítics i amb la llibertat d'expressió al Parlament de Catalunya, després de la intervenció del Tribunal Constitucional per vetar certs debats amb l'argument que no era competent. "Aquests casos són extremadament importants" i estan sent processats, ha ressaltat la presidenta irlandesa de la cort europea, que ha fet notar que formen part dels anomenats casos "d'impacte" jurídicament complexos i habitualment sensibles pels quals des del 2021 s'ha engegat una nova estratègia per agilitar-ne el tractament. 

Els independentistes confien en la justícia europea

Precisament aquest dimarts, la defensa de l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart adreçava un escrit al Tribunal Suprem on rebutjava que es revisi la sentència del judici per l'1-O, en considerar que això "no reconeix, ni repara, ni estableix garanties de no repetició de la vulneració de drets fonamentals" per part de l’Estat espanyol cap a Cuixart. En un escrit presentat a la sala segona del Suprem, l’entitat recorda que el procediment ha suposat una "vulneració molt greu" dels drets fonamentals de reunió, llibertat d'expressió i llibertat ideològica en defensa del dret a l’autodeterminació patida per Cuixart durant la presó provisional i la posterior condemna. Per això, seguiran el procés al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

El president d’Òmnium, Xavier Antich, va assegurar que “l’arrel del problema és que l’Estat espanyol continua obcecat i es nega a reconèixer que vulnera els drets més fonamentals per perseguir la dissidència política en nom de la sacrosanta unitat d’Espanya”. “Seguirem exercint la desobediència civil; al Tribunal Suprem només ens hi adrecem per dir que defensar l'autodeterminació no és cap delicte i fer-li saber que no pararem fins a aconseguir una condemna de l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans i el reconeixement, reparació i garanties de no repetició de tots i cadascun dels drets vulnerats”, ha sentenciat Antich.