El Tribunal Europeu de Drets Humans ha desestimat una petició d'empara pel setge al Parlament per errors formals en els recursos fets a Espanya. Una de les condemnades pel Tribunal Suprem va recórrer al Constitucional i aquest va desestimar el recurs d'empara.

El TEDH diu que la condemnada no va justificar suficientment "la importància constitucional especial" de la seva apel·lació. Per al TEDH aquest error equival a no esgotar les vies de recurs a l'Estat i, per tant, ha rebutjat pronunciar-se sobre el cas. Ara bé, el Constitucional sí que va admetre el recurs d'empara de quatre condemnats més per les protestes contra les retallades del 2011, però encara ha d'emetre la seva sentència.

Setge Parlament - ACN

Imatge d'arxiu dels fet al Parlament del 2011 / ACN

Fins a vuit persones van ser condemnades pel Suprem per un delicte contra les institucions de l'Estat.

En el cas que el Constitucional no reconegués el seu dret de protesta, llavors podrien recórrer a Estrasburg, que no s'ha pronunciat sobre el fons del cas.

El 'setge'

El TEDH ha decidit no admetre la demanda contra Espanya d'una condemnada per les protestes d'"indignats" al parc de la Ciutadella, davant del Parlament de Catalunya, el 14 i 15 de juny de 2011, que va impedir l'entrada a diversos diputats.

Durant els fets de 2011, uns 50 diputats van haver d'entrar en furgons dels Mossos d'Esquadra, altres ho van fer en helicòpter i alguns dels que van entrar a peu van ser sacsejats o agredits.

La Generalitat i el Parlament van demanar, com a acusació particular, penes de tres anys de presó per a cada un dels acusats.