El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya per violar el dret a la lliure expressió d'un activista que va acusar dos policies de tortures. El tribunal, amb seu a Estrasburg, ha constatat que hi va haver "una violació de l'article 10" de la Convenció de Drets Humans en la condemna dels tribunals espanyols a Agustín Toranzo per descriure una acció policial en un desallotjament d'un centre social a Sevilla el 2007 com a tortures. Amb aquesta sentència l'alt tribunal europeu obliga l'Estat espanyol a compensar Toranzo amb més de 8.000 euros pels danys i perjudicis causats.

El cas del desallotjament

El 2007 l'activista Agustín Toranzo va protestar contra el desallotjament del centre social ocupat Casas Viejas de Sevilla tancant-se a l'edifici. Durant aquesta acció de protesta, Toranzo va introduir el braç en un tub de ferro unit al pis i la policia va decidir lligar-lo amb una corda al voltant de la cintura per intentar treure'l per la força. Quan van veure que no el podien treure, els policies el van immobilitzar amb una corda. Més tard va posar fi a la protesta, però després, en una roda de premsa, Toranzo va descriure aquestes accions de la policia com a tortures.

A petició de la Delegació del govern espanyol a Andalusia, la fiscalia va demanar una investigació criminal contra ell per aquestes declaracions. El juliol del 2011 el van declarar culpable i li van imposar una multa de 10 euros diaris durant vint mesos i una compensació als dos policies per un total de 1.200 euros. Els tribunals van considerar que les accions policials havien estat proporcionades i van rebutjar que hagués utilitzat la paraula tortura en sentit col·loquial, tal com argumentava l'acusat.

Després d'esgotar totes les vies judicials a l'Estat espanyol, el 2014 Toranzo va acabar portant el cas al TEDH on va denunciar que la decisió dels tribunals espanyols havia violat el seu dret a la lliure expressió. En aquest sentit, ell argumentava que la seva sentència no va ser ni "proporcionada ni necessària en una societat democràtica".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat